ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Återgång till överskott ställer krav

TT · 17 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014
Återgång till överskott ställer krav

Återgång till överskott ställer krav Foto: TT


– En återgång till överskott i de offentliga finanserna ställer stora krav på regeringen de kommande fyra åren. Det förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) vid en pressträff på måndagen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det är nödvändigt att vara tydlig med finanspolitikens ramar för att säkra överskott i nästa kris”, skriver de båda ministrarna i ett pressmeddelande. De bedömer också att reformer måste prioriteras hårdare och betydande besparingar krävs, men åtgärder som skadar jobb och sysselsättning måste undvikas. Anders Borg  förklarade att han ser ett omslag i ekonomin och att Sverige går från ett läge där det har varit möjligt att stimulera ekonomin, men att vi nu är på väg in i en fas där det blir allt viktigare att hålla ordning på de offentliga finanserna.

– När vi blickar framåt mot 2015, 2016 och bort mot 2018, är det återigen centralt att stärka de offentliga finanserna. Vi ska inte inbilla oss att ekonomiska kriser är över, så det är viktigt att hålla fast vid att samla i ladorna i goda tider.

– Vi har haft flera år när internationell lågkonjunktur har tvingat oss att göra breda stimulanser för att stötta svensk ekonomi. Nu ser vi att världsekonomin går in i en lugnare fas och nu måste vi lämna besked för hela nästa mandatperiod och nu ändras ramarna: Vi får ett lite bättre ekonomiskt läge och därmed ett kärvare politisk läge, säger Borg efter pressträffen.

– Det kommer att bli en väsentligt snålare valrörelse, vi kan inte samlas till budgetförhandlingar där vi har 15 eller 20 miljarder att fördela ut, så vi kommer att se en större kärvhet framöver, säger Borg.  

– Jag ser det som ett desperat försök av Reinfeldt och Borg att lyfta frågan om ordning och reda i ekonomin, trots att det där inte finns någon konflikt mellan partierna, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Hon uppger att Miljöpartiet, precis som i höstas, kommer att lägga fram ett förslag om en balanserad budget för 2015. Miljöpartiet vill framför allt satsa pengar på infrastruktur och skolan. Finansieringen kommer bland annat från höjda miljöskatter och en utfasning av den nedsatta arbetsgivaravgiften för unga.

Romson tycker att Moderaterna är svaret skyldigt hur de tänker finansiera, framför allt en bättre skola.

– Ingen tror väl att de inte kommer att fortsätta att sänka skatterna efter två år om de får möjlighet, säger Romson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro