ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Återvinner du ditt värmeljus på rätt sätt?

Emmelie Wallroth · 1 Dec 2014
Uppdaterad 5 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Varje år lagom till jul skriver media om hur vi återvinner våra värmeljus på rätt sätt. Och varje år delas artiklarna flitigt – vi verkar inte ha lärt oss.

Hela 300 miljoner värmeljus används i Sverige varje år.

Men av dessa 300 miljoner ljus återvinns många på fel sätt, vilket Ny Teknik skrev om redan för två år sedan. Många missar nämligen att ta bort den lilla metallbiten som håller fast själva veken i ljusbehållaren.

Vekeshållaren är av järn, medan resten av ljuskoppen är av aluminium. När ljuset sedan sorteras i återvinningsprocessen så åker hela ljuset till stålåtervinningen. Aluminiumet brinner upp och går inte att återvinna.

Både ljushållaren och veken ska sorteras i metallåtervinningen, men om de har separerats från varandra så sorteras de då rätt i återvinningsprocessen med hjälp av magneter. 

Enligt Aftonbladet skulle vi undvika 1 000 ton koldioxidutsläpp om året och spara tillräckligt med energi för att värma 8 500 hus – om vi bara tog bort vekeshållaren och återvann ljuset på rätt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro