ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Återvinningsstationerna blir färre i storstäderna – trots att fler flyttar dit

Malin Jansson · 2 Feb 2018
Uppdaterad 2 Feb 2018
Återvinningsstationerna i Stockholm har minskat med 11 procent sedan 2010.

Återvinningsstationerna i Stockholm har minskat med 11 procent sedan 2010. Foto: TT


Antalet återvinningsstationer har minskat successivt de senaste åren och värst är bristen i storstäderna. Malmö, Göteborg och Stockholm har blivit 42 återvinningsstationer fattigare sedan 2010 – och det trots en kraftig befolkningsökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Det konsumeras som aldrig förr – men det är inte alltid så lätt att hitta någonstans att källsortera det som blir kvar. Antalet återvinningsstationer har nämligen minskat successivt de senaste åtta åren och värst är bristen i storstäderna. Malmö, Göteborg och Stockholm har blivit 42 återvinningsstationer fattigare sedan 2010  – och det trots en kraftig befolkningsökning.

Det är producenterna som via det privata företaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, ansvarar för att papper, glas, plast metall och tidningar återvinns. Enligt kommunikationschefen Håkan Ström handlar minskningen av antalet återvinningsstationer helt enkelt om att det inte finns tillräckligt med plats.

– Alltså, städer växer. Och det är inte sällan som återvinningsstationer behöver flyttas då marken behövs för att byggas på. I vissa fall får vi en ersättningsplats – men kanske inte lika centralt, säger Håkan Ström.

Flest återvinningsstationer har försvunnit i Stockholms stad. För åtta år sedan fanns nära 32 återvinningsstationer per 100 000 invånare – idag har de reducerats till drygt 25 stycken. Resultatet blir att allt fler människor får dela på samma återvinningsstation och vissa av dem hinner knappt tömmas innan de åter är överfulla med skräp.

– I Stockholm är det trångt överallt, och det är ingen hemlighet att återvinningsstationerna är alldeles för få. Det skulle behövas många fler, säger Håkan Ström.

– Vi vill göra ett bättre jobb – men då behöver vi också tillgång till mark. Tillsammans med staden behöver vi hitta fler centrala platser där återvinningsstationer kan placeras inom gångavstånd.

pil
Med så mycket har insamlingsplatserna minskat 2010-2018

Stockholm: – 29 stycken (av 270)

Malm: – 11 stycken (av 68)

Göteborg: – 2 stycken (av 337)

Källa: Källa: FTI

pil
Vem har ansvaret – och för vad?

Producentansvaret innebär att den som producerar vissa typer av avfall ansvarar föra att avfallet samlas in och återvinns. Än så länge gäller producentansvaret för returpapper, däck, förpackningar, bilar samt elektriska och elektroniska produkter. Genom producentansvaret har producenterna bildat olika samarbetsföretag för att organisera och finansiera återvinningen.

På förpackningssidan finns organisationen Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI – det är en gemensam serviceorganisation för företagen inom kartong, wellpapp, metall, plast, glas och tidningar.

Kommunerna skyldiga att organisera insamling av allt annat avfall som inte faller under producentansvaret. Medan FTI ansvarar för att placera ut och underhålla alla återvinningsstationer är det till exempel kommunerna som hanterar hushållens hushållsavfall, grovavfall och farliga avfall.

Källa: Källa: Stockholmsregionens avfallsråd

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro