ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Atlantens drömöar

Johan Henningsson · 22 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

RESOR Azorerna består av nio öar som reser sig ur Atlanten på den 39:e breddgraden, halvvägs mellan det amerikanska och europeiska fastlandet. Golfströmmen och de varma vindarna för ofta med sig regn som håller naturen frodigt grönskande året runt. Under vår och sommar är blomsterprakten stor.

De flesta besökare hamnar på huvudön São Miguel. Ön har flera sevärdheter som lockar, framför allt vulkansjöarna Cete Citades och Furnas, som man når på vackra slingrande småvägar. Men de övriga åtta öarna är minst lika vackra och alla är förvånansvärt olika till karaktären. Gemensamt för dem alla är att de inger en säregen känsla av isolering och avlägsenhet. Här är tre favoriter:

Vandra på Terceira

VÄRLDSARV Terceira är om möjligt än mer pittoreskt än São Miguel. Kor och får betar i små söta hagar, färgglada hus är utlagda på mörkgröna sluttningar. Det pittoreska kontrasteras mot ett öde, storslaget landskap där den frodiga grönskan övergår i svart lavasten, som formar delar av ön till ett månlandskap. – Det bästa som kunde hända oss var jordbävningen 1980, berättar Terceirabon Paulo Ouriques när vi vandrar genom småstaden Angro do Heroismo. Gatorna kantas av vitkalkade hus med färgrika utsmyckningar och ringlar mycket förföriskt upp och ner för en kulle. Staden är upptagen på Unescos världsarvslista för sin historiska betydelse. – Före jordbävningen var vi bakåtsträvande, konservativa. Så tvingades vi att titta framåt. Vi blev tvungna att ta tag i våra liv och bygga upp allt igen, säger Paulo.

Ön Pico – vinodling, vulkan och valjakt

VILT LANDSKAP Pico med sin vulkaniska topp gör ön lätt att särskilja från övriga öar. 2 351 meter över havet tronar den majestätiskt över Atlantens blåbleka hav. Längs östra sidan är vinden kärv men landskapet storslaget vilt. Solen skapar långa skuggor när molnen dansar på sluttningarna. Klarröda väderkvarnar skiner i solen. Den kärva terrängen med svart lava och den eviga vinden ger inte de bästa förutsättningarna för vinodling. Men det bryr sig inte Picoborna om. – Pico har Azorernas bästa vin, särskilt det vita, berättar Picobon Sandra Borges. Picos historia är nära knuten till valjakten, som avslutades i början av 80-talet. I samhället São Roque Do Pico finns ett litet valfångarmuseum.

Atlantseglarens ö – Faial

SEGLINGSANHALT – Vi öbor skiljer oss mycket från varandra. Folk från fastlandet, Nederländerna, Nordafrika, Brasilien och England har besökt olika av Azorernas öar, och det visar sig i kulturen, berättar Faialbon Sandra Dart. Vi träffas på Café Sport i den lilla staden Horta, ett legendariskt vattenhål för seglare på väg över Atlanten. Väggarna är prydda med vimplar från båtbesättningar. Utanför i marinan är det kutym att besökare förevigar sitt besök med att måla något på muren. Nu mitt i vintern är vi och ett franskt par de enda turisterna här. Några stamgäster sitter och kurar vid de inre borden. Utanför viner en kall vind. Faials funktion som anhalt på Atlantseglingen har för vissa blivit evig. På en av öns vackraste platser, med majestätisk utsikt över bukten, har nederländaren Johannes van Opstal byggt sitt hus. – Det var meningen att vi skulle till Fiji, men vi blev kvar här ute, för frugan ville det. Hon hade aldrig sett något vackrare, berättar han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Henningsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro