ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att bli mamma gör dig smartare

· 17 Jan 2016
Uppdaterad 17 Jan 2016
Inom vissa områden blir kvinnor mer skärpta efter att de fått barn.

Inom vissa områden blir kvinnor mer skärpta efter att de fått barn. Foto: TT


Glöm alla tankar om amningshjärna och att du skulle bli virrig av att skaffa barn. Ny forskning visar att det är precis tvärtom och att kvinnor blir smartare av att skaffa barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Många nyblivna mammor har känslan av att de känner sig dummare och mer ofokuserade precis efter att de fått barn. Men det är sömnbristen som är boven i dramat och får hjärnan att kännas som en gröt.

► LÄS MER: Ada, 23, visste inte att hon var gravid – födde på flyget

När den första perioden är över visar forskning att hjärnan skärps på flera områden. Bland annat när det gäller empati, resonemang uppger den brittiska tidskriften New Scientist vilket Hälsoliv var först att rapportera om.

Att Katherine Tombeu Cost, numera psykologiforskare, var gravid när hon studerade fick henne att undersöka hur kvinnors hjärnor påverkas av att föda barn. Idén till att gräva djupare i ämnet fick hon eftersom hennes lärare förutsatte att hon som gravid inte skulle hänga med lika lätt som sina klasskamrater.

► LÄS MER: Alexandra, 29 fick frågan om hon är med barn: Jag är tjock, inte gravid

Hon kom över en tidigare studie gjord på råttor av psykologiprofessorn, Craig Kinsley. Hans studie visade att råttor som nyligen fått var bättre på att söka efter föda. Det inspirerade Katherine Tombeu Cost att ta reda på hur det yttrade sig hos människor. Det hon kom fram till är att kvinnors hjärnor vässas vad gäller empati, resonemang och omdöme.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro