ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att bo på en grav blir plötsligt helt okej”

Josefin Svenberg · 9 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014

Familjerna som lever och arbetar på Manilas största kyrkogård har trots allt ganska bra liv, konstaterade Eagle-Eye Cherry efter att ha sett prostituerade tonåringar och limsniffande sexåringar på Manilas gator. – Den kvällen var bland det tyngsta jag varit med om.

klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagskvällen sänds det fjärde och sista avsnittet av TV4:s ”En resa för livet”, där fyra svenska artister åker till Filippinernas huvudstad Manila tillsammans med SOS Barnbyar. För Eagle-Eye Cherry, 45, blev besöket i slumområdet Timog den allra tuffaste upplevelsen. I sista avsnittet får tittarna se när han följer med en eldsjäl på nattvandring i Timog, bland sexåringar som sniffar lim och tonåringar som prostituerar sig.

– Den kvällen var bland det tyngsta jag varit med om. Att se små barn leva så, det var helt otroligt svårt. Man har sett det i tidningar och på tv – men det här är på riktigt. Det går inte att byta kanal, säger Eagle-Eye.

– När jag kom hem till hotellet var jag helt nollställd. Det tog en halvtimme att skriva ett sms hem och säga att jag inte orkade ringa.

Eagle-Eye följer även med Uno Svenningsson till North Cemetary. Det är Manilas största kyrkogård där minst 80 person begravs varje dag – men även ett samhälle med tiotusentals människor som bor i enkla hem på eller bredvid gravarna. De får bo där för de dödas anhöriga, i utbyte mot att de sköter om gravarna och vaktar dem från plundrare. Eagle-Eye och Uno träffar en familj som har bott på kyrkogården i flera generationer.

– De tyckte att det var en jättebra lösning. Det är väldigt, väldigt märkligt. Men att bo på en grav blir plötsligt helt okej när man jämför med all misär man har sett, med ensamma barn som inte har någonting och måste sälja sina kroppar, menar Eagle-Eye.

Eftersom det är sista avsnittet tar artisterna även farväl av barnbyn i Manila och spelar upp sina låtar som de hämtat inspiration till under resan. Förutom duetten ”Dream away” som han gjorde tillsammans med Darin, skrev Eagle-Eye Cherry låten ”Better than most” i Manila.

– Jag tänkte att jag skulle skriva något lite mörkt och tungt, men när jag kände energin i barnbyn tog min låt en annan riktning. Jag ville hylla barnen och ge dem självförtroende, och därför blev det en glad låt. Men om man lyssnar på texten så finns det mörker i den, säger Eagle-Eye och berättar att han hoppas träffa barnen i byn igen om några år.

Det fjärde och sista avsnittet av ”En resa för livet” sänds klockan 21.00 på tisdagskvällen i TV4. 

LÄS ÄVEN:

Darin Zanyar om resan till Manila: ”Musik var det sista jag ville tänka på”

Sophie Zelmani mötte 17-åring som prostituerar sig för att försörja familjen

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro