ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att brinna eller att inte brinna – så gick det för Gävlebocken i år

Aron Andersson · 29 Dec 2014
Uppdaterad 29 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Visitgavle.se
Foto: Visitgavle.se
Foto: Visitgavle.se
Foto: Visitgavle.se

Varje år görs försök att bränna ner den stora halmbocken i Gävle. Dess öde följs nu världen över. Så gick det för årets stora julbock.

För första gången på flera år överlevde Gävlebocken – trots flera attentat. Nu monteras den ner.

En brinnande Gävlebock är för många lika traditionellt som köttbullar och skinka på julbordet . Men det finns gånger då den överlever, som i år.

– Den har brunnit de tre senaste vintrarna. Så 2010 var senaste gången den klarade sig, säger bockens talesperson, Johan Adolfsson, till Metro.

En ny strategi från teamet bakom bocken har varit avgörande för dess överlevnad i år.

– Uppfinningsrikedomen kring de som vill skada bocken har vida överstigit vår uppfinningsrikedom kring att skydda den. Varje år har vi resonerat att det är bra att få bort folk från bocken. I år tänkte vi tvärtom och försökte få mer folk till bocken. För vem tänder på en bock med massa människor i närheten?

Men den har inte levt en helt riskfri tillvaro i år heller. Minst fyra försök att skada eller bränna ner bocken har gjorts i vinter. 

– Det är personer som närmat sig bocken, eller klättrat över staketet, som haft tändare på sig. Det var till och med någon som sa: ”jag ska bränna ner bocken”, säger Johan Adolfsson.

– De senaste två var australiensare som kastade någon vätska på bocken, men när vi luktade så luktade det inte som något brännbart.

Enligt Johan Adolfsson är det inte så vanligt som många kanske tror att bocken faktiskt brinner. Ungefär två av tre år bränns den ner eller skadas på något sätt. Men det stora intresset för Gävlebocken förklarar han med spänningen kring bockens öde.

– Skulle den klara sig varje jul så dör intresset. Skulle den brinna varje jul så dör intresset. Så det är otroligt viktigt att vi åtminstone någon gång lyckas hålla den vid liv.

På måndagsmorgonen monterades bocken ner, något som var planerat sedan tidigare. Via en webbkamera på Visitgavle.se gick det att följa förloppet.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro