ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Att får gå till botten är verkligen en lyx"

Carin Hedström · 6 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Sofia Reyers sökte examensjobb på Stora Enso, fick uppdraget, och blev därefter kvar i samma projekt som industridoktorand. 

Sofia Reyers sökte examensjobb på Stora Enso, fick uppdraget, och blev därefter kvar i samma projekt som industridoktorand.  Foto: Ulf Palm


klar

Artikellänk är kopierad

FIBERSPECIALIST. Mörka ringar i stubben innebär att fibrerna i trädet växt på sommaren, och mörka fibrer behöver mer bearbetning än ljusa. Lutande träd har inte samma kvalitet som raka. Grenar går bort.

För pappersbruket Stora Enso är fibrer högsta prioritet, och Sofia Reyier är expert. Bruket gör papper, och kvalitetsarbetet är en huvudfråga. Kunderna ställer krav på ständigt förbättrad kvalitet och på utveckling av nya papper. Sofia Reyiers jobb som industridoktorand innebär att försöka hitta en metod för att undersöka varje enskild träfibers förmåga att binda sig till andra fibrer. I dag finns ingen sådan metod, det man kan mäta är ett medelvärde av alla fiber i ett papper, vilket innebär att papperet kan innehålla många bra men lika många dåliga fibrer. Till våren är hon halvvägs mot disputation och år 2011 planerar hon att doktorera på sina fibrer. Och hon gillar verkligen det hon gör. – Det är otroligt roligt, och att få gräva ner sig och verkligen gå till botten och undersöka saker är verkligen en lyx, säger hon. Att det blev bruksmiljö för Sofia Reyier är egentligen en slump. Från början hade hon siktat in sig på läkemedelsbranschen, ville kanske bli läkare, men valde civilingenjörsutbildning med inriktning på kemi och kemiteknik. Och efter att ha sommarjobbat med både läkemedel, stål och papper, så var valet självklart. Att se hur vedträn blev till tunt, tunt vitt och slitstarkt papper var fascinerande. Hon sökte examensjobb på Stora Enso, fick uppdraget, och blev därefter kvar i samma projekt som industridoktorand. Stora Enso har forskningsenheter i företaget, men Sofia Reyier har valt att jobba i produktionen, för att kunna se och pröva sina idéer i verksamheten direkt. En vanlig arbetsdag består av mycket labbande, i mycket vatten med mycket fibrer och med olika optiska mätutrustningar. Därefter blir det en hel del tid framför datorn för att göra utvärderingar och analysera resultat i både Excel och matlab. Jobbet är självständigt, och hon driver sitt eget arbete. Och så måste man ha ett genuint intresse för det man gör förstås.– Men det har alla här, och det är det som gör att det blir en så härlig stämning. Och så måste man ju självklart gilla att lösa problem. Och man måste vara nyfiken, det är väl grunden, säger Sofia Reyier.

klar

Artikellänk är kopierad

Carin Hedström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro