ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Att ge de äldre något att gå upp till varje morgon är vad som driver mig”

Sara Schröder · 19 Apr 2017
Uppdaterad 5 Maj 2017
Daniel Ahlqvist jobbar som undersköterska inom äldreomsorgen och trivs jättebra.

Daniel Ahlqvist jobbar som undersköterska inom äldreomsorgen och trivs jättebra. Foto: Julia Sjöberg


Ett jobb där du är efterlängtad, uppskattad och betydelsefull och dessutom har alla möjligheter till vidareutbildning och karriär. Låter det som en utopi? För undersköterskorna inom hemtjänsten i Göteborgs Stad är det verklighet.

klar

Artikellänk är kopierad

– Att ge de äldre något att gå upp till varje morgon är vad som driver mig i mitt jobb. Det i kombination med att få se dem utvecklas och nå uppsatta mål gör att jag inte kan tänka mig ett annat yrke.

Det säger Daniel Ahlqvist som jobbar som undersköterska inom äldreomsorgen sedan sex år tillbaka. Han är planerare på heltid och ansvarar för schemaläggning samt att de äldre får det de behöver.

– Det är mig omsorgstagarna ringer när de behöver hjälp med något. Det kan handla om allt från att fylla i myndighetspapper till att vara behjälplig i vardagen och ge stöd, säger han.

Möjlighet till vidareutbildning

Daniel Ahlqvist utbildade sig till undersköterska på gymnasiet och började efter studenten som sommarvikarie hos Göteborgs Stad. I dag är han fast anställd på samma arbetsplats och hans yrkesroll har hela tiden utvecklats.

– Som sommarvikarie var jag ute hos omsorgstagarna på heltid. I dag jobbar jag mycket med planering, men har också ett fördjupat uppdrag där jag är IT-ambassadör. Det händer mycket inom vård och omsorg vad gäller digitala hjälpmedel och min roll är att hålla mig uppdaterad för att sedan vidareutbilda mina kollegor.

Daniel Ahlqvist är även yrkesambassadör, vilket innebär att han berättar om sin yrkesvardag i sammanhang som mässor eller i skolor. Fortfarande dras yrket med myter som att personalen bara byter bajsblöjor hela dagarna.

– Självklart hjälper vi till med den personliga hygienen, men det är en mycket liten del av vad vi gör. Vårt jobb är att finnas där i det dagliga, att hjälpa till där det behövs. Det finns så många i vårt samhälle som är ensamma. Att ge dessa personer något att stiga upp till varje morgon känns fantastiskt och berikar mitt liv.

Stort behov av personal

Framtiden ser ljus ut för dig som vill bli undersköterska och det finns ett stort behov av utbildad personal. Det gör att man värnar om den personal man har.

– Det finns en rad ansvarsområden och uppdrag att växa in i där vi kan ta tillvara på våra medarbetares kunskap och engagemang. Yrkes- och IT-ambassadör är två exempel, men vi har även reflektionshandledare och omsorgshandledare, för att nämna några. Utvecklingen inom äldreomsorgen går snabbt framåt och det kommer finnas utrymme för att som medarbetare utvecklas inom det område som intresserar dig, säger Hans Nordstrand, verksamhetsutvecklare inom äldreomsorgen i Göteborgs Stad.

pil
Tillägg: Har du det som krävs för jobbet?

Daniel Ahlqvist rekommenderar att du som vill bli undersköterska inom äldreomsorgen har de här egenskaperna:

• En vilja att hjälpa andra människor.• Mycket tålamod.• Förmåga att kunna hantera stress.• Vilja att lära dig nya saker varje dag.• Vilja att utvecklas inom yrket.

pil
Fakta: Jobb inom vård och omsorg i Göteborg

Det finns många vägar att gå för dig som vill jobba inom vård och omsorg i Göteborg.

HÄRkan du gå introduktionsutbildningen för att få en inblick i hur det är att jobba inom vård och omsorg i Göteborg.

Klicka här för att se lediga jobb i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Schröder
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro