ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att ge folk lön utan att de jobbar är helt orealistiskt

Metro · 17 Feb 2016
Uppdaterad 18 Feb 2016

Foto: Malin Westén


klar

Artikellänk är kopierad

REPLIK: Caroline Erica Åström skriver (12/2) att det är dags att Sverige inför en medborgarlön, ett lönesystem där du får en lön enbart på den grund att du är en svensk medborgare.

► LÄS MER: "Alla borde få 10 000 kronor i månaden – utan att jobba"

Caroline och andra förespråkare för medborgarlön argumenterar utifrån idén att människan är en aktiv varelse som vill bidra till samhället, en orealistiskt positiv människosyn som många är väldigt kritiska mot. Även om vi skulle använda oss av de beräkningar som framhålls av de som är medborgarlönsförespråkare, i detta fall en granskning som gjordes av tidningen ETC, skulle ett införande av medborgarlön kosta staten lika mycket som alla Sveriges sjukvårdkostnader, poliskostnader, samt barn- ungdoms- och vuxenutbildningskostnader tillsammans.

I verkligheten är detta ett förslag som inte bara hade varit en extrem börda för de svenska skattebetalarna utan även ändrat människors drivkraft att arbeta och tvingat in dem som nyttjat systemet i ett statligt beroende. Dessutom har vi i dag en statsskuld som för första gången är uppe i samma nivå som under den värsta perioden under finanskrisen på 90-talet, 1400 miljarder. En skuld som med all sannolikhet hade ökat kraftigt genom införandet av en medborgarlön.

I Sverige har vi ett välfärdsystem som är beroende av den skatt som betalas av arbetande medborgare. Om vi vill kunna behålla detta välfärdssamhälle krävs en högre motivation för människor att börja arbeta och detta får man inte genom införandet av en medborgarlön. För att uppmuntra arbetsdugliga människor att komma in på arbetsmarknaden behövs incitament där man tydligt visar att arbete ska löna sig. Detta sker genom sänkta skatter samt en hårdare kontroll på de som utnyttjar bidragsystemen.

Filip Åhsberger

​Arbetsmarknadspolitisk sekreterare för Fria moderata studentförbundet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro