ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att gegga ihop mer än halva Svea rike är respektlöst och korkat

metro · 23 Sep 2016
Uppdaterad 24 Sep 2016
Från Gävle, landsdelens sydligaste kuststad, till Treriksröset, Sveriges nordligaste punkt, är det över 100 mil, skriver Anna Stenberg.

Från Gävle, landsdelens sydligaste kuststad, till Treriksröset, Sveriges nordligaste punkt, är det över 100 mil, skriver Anna Stenberg. Foto: TT/ Privat


Kära götalänningar och svealänningar. Som jag längtar till dagen då vi aldrig mer behöver ta upp det här ämnet till diskussion, men jag lär sedan länge vara nedgrävd och överskottad när det inträffar. Eftersom de flesta av er tycks ha passerat såväl grundskola som gymnasium utan närvaro på geografilektionerna behöver ni med jämna mellanrum en kortkurs. Da capo al fine, skriver Anna Stenberg

klar

Artikellänk är kopierad

Vi tar det från nivå årskurs två: I Sverige finns tre landsdelar – Götaland, Svealand och Norrland. Varje landsdel är uppdelad i landskap, men här backar vi innan det blir överkurs. Norrland är den största landsdelen och utgör nästan 60 procent av Sveriges yta. Stort nå jävulskt. Större än Götaland och Svealand, tillsammans. Ändå uppvisar ni förbajat risiga kunskaper om Sverige norr om Dalälven. Där går nämligen gränsen till Norrland. Från Gävle, landsdelens sydligaste kuststad, till Treriksröset, Sveriges nordligaste punkt, är det över 100 mil. Att gegga ihop mer än halva Svea rike till att rätt och slätt tala om det som Norrland, oaktat vilken plats som avses, är inte bara respektlöst mot människorna som lever där utan dessutom korkat.

►LÄS MER: Debatt: Dags att hämta hem Dawit Isaak

Här är tre autentiska och vanligt förekommande exempel på dravel man som född i norra Sverige tvingas utstå:

-Ah, du kommer från Norrland va? (Ja? Och du, från Götaland? Zzzzzzzzz)

-Jag ska åka till Norrland i helgen. (Zzzzzzzz)

-Jag har en bekant, Sandström, i Umeå. Känner du henom? (Sandström säger du, i Umeå där invånarantalet uppgår till lite styvt 120.000? Zzzz!!!)

En annan favorit är Stockholmsredaktionen som bad journalistkollegor i Luleå snippa förbi en lavinolycka i Sarek, fem timmars bilkörning och en helikopterfärd bort. Enkel väg. Orkar inte. 

Förra hösten röstades norrländska fram som den sexigaste dialekten på en dejtingsajt. Men far ända in i baljan. Man tar sig för pannan innan man stångar den blodig mot en betongvägg. Skriet från vildmarken lät inte vänta på sig eftersom det i Norrland finns fler dialekter än det finns chihuahuas på Östermalm i Stockholm (Svealand), många av dem rena grekiskan till och med för dem i grannkommunen. Jag blir så less. På norrbottniska är less ett tillstånd där man liksom inte orkar höra mer dynga. 

►LÄS MER: Debatt: Visst ska män gullas med – men inte av kvinnor

Men kära götalänningar och svealänningar, ni talar väldigt fint om norrlänningar. Det ska jag inte ta ifrån er. Ni älskar oss. Vi har rykte om oss att vara tålmodiga, ärliga, lojala och arbetssamma. Fåordiga och eftertänksamma. Lite trubbiga men gulliga. Många har i sanning en stark och karaktäristisk identitet delvis kopplad till vårt ursprung men jag är ledsen att behöva avslöja att även bland den dryga miljon människor som är bosatta i något av Sveriges fem nordligaste län finns ett och annat rövhål. 

I landsdelen som utgör två tredjedelar av Sverige mullrar nu en kollektiv vrede som är så stor att många vill se en Nexit. Det visar en färsk Novusundersökning där 41 % röstade för ett självständigt Norrland. I Sverige norr om Dalälven finns skogen, älvarna och malmen som ju i allra högsta grad spelar huvudroller i vårt lands ekonomi. Efter sekel av hårda debatter om närande och tärande är man helt enkelt, ja, less. Så efter denna min salva – utforska åtminstone hur Sverigekartan ser ut norr om Norrtull! En väsentlig del av allmänbildningen och bra för den inrikes husfriden. Och vill du låta lite smart nästa gång du identifierar en vrålsexig dialekt kan formuleringen ”varifrån i Norrland kommer du?” göra att du har halva inne direkt.

Anna Stenberg, journalist, norrbottning och f d Lulebo, utflyttad från Norrland till Svealand. Nota bene - har aldrig ägt en skoter.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro