ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Att göra i Göteborg sommaren 2019

Cecilia Persson · 29 Maj 2019
Uppdaterad 3 Jun 2019

Har du vägarna förbi Göteborg i sommar men vet inte vad du ska hitta på? Inga problem, vi har samlat 16 tips på vad du kan sysselsätta dig med – många dessutom helt utan kostnad!

klar

Artikellänk är kopierad

Utflykt & evenemang

Ta ett bad i Frihamnen (fast ändå inte)

Närheten till havet och Göta Älv är påtaglig inne i Göteborg. Samtidigt är det kanske inte särskilt lockande att hoppa i bland fartyg och industribyggnader. Detta tog staden fasta på och anlade därför Allmänna Badet, en flytande sötvattensbassäng som är gratis att besöka, vid Jubileumsparken. Här hittar du mer info och öppettider.

Jubileumsparken är en svalkande oas under sommarmånaderna.
Jubileumsparken är en svalkande oas under sommarmånaderna.

Svettas ovan vattenytan

Strax intill poolen i Frihamnen finns även den Allmänna Bastun, en skapelse som har tagits fram av det tyska arkitektkollektivet Raumblabor Berlin och som till stor del består av återvunna material. Här kan du basta under hela året och dessutom svalka dig på den lilla sandstranden intill. Liksom sötvattenspoolen tillhör bastun projektet Jubileumsparken och på länken ovan hittar du även öppettiderna för bastun.

Den banbrytande bastun smälter in i den industriella omgivningen.
Den banbrytande bastun smälter in i den industriella omgivningen.

Ta en tur ut i skärgården

Tack vare direktkontakten med Kattegatt genom Göta Älv passar sig Göteborg bra som utgångspunkt för en båttur ute på havet. Det finns en rad olika företag som erbjuder allt från kortare entimmesturer med sälsafari till middagskryssningar med destination Marsstrand. Du kan dessutom ta en sväng med någon av Hop on – Hop off-båtarna eller de klassiska låga Paddan-båtarna som avgår från centrala Göteborg.

Företagen som erbjuder båtturer med utgångspunkt från Göteborg är många.
Företagen som erbjuder båtturer med utgångspunkt från Göteborg är många.

Besök Liseberg

Sveriges största nöjespark är inte direkt en välbevarad hemlighet, men vad som däremot skiljer sig från tidigare somrar är att du nu kan se kötiderna för attraktionerna i Lisebergsappen. Med andra ord är det lättare att undvika de dagar då det blir mer väntande än nöjen – till exempel när staden fylls av fotbollsspelande ungdomar från hela världen som mer än gärna besöker Liseberg mellan matcherna.

Vänd din värld upp och ner på Nordens största nöjespark.
Vänd din värld upp och ner på Nordens största nöjespark.

Titta på Gothia Cup

14–20 juli går en av världens största fotbollsturneringar för ungdomar av stapeln i Göteborg för 45:e året i rad. Under veckan kämpar drygt 1700 lag från över 70 länder för att stå högst upp på prispallen, vilket innebär fullt av folk på gator och torg men också en folkfest av rang. Den stora mötesplatsen är på Heden i centrala Göteborg, där också några av matcherna spelas. Du hittar hela spelschemat här. Missa heller inte en av de största handbollsturneringarna, Partille Cup, som går av stapeln i början av juli.

Många av matcherna i Gothia Cup spelas på Heden i centrala Göteborg
Många av matcherna i Gothia Cup spelas på Heden i centrala Göteborg

Läs mer: De bästa löprundorna i Göteborg

Kultur

Upplev streetart

För att uppmärksamma att Göteborg år 2021 fyller 400 år anordnades 2016 gatukonstfestivalen Artscape, där 19 konstnärer från hela världen fick sätta sitt avtryck över hela staden. Nästan alla av de väggmålningar som uppfördes under festivalen finns kvar och går fortfarande att kolla in – gratis, såklart. Här finns mer information om konstverken och var du hittar dem någonstans.

Väggmålning av Koralie&Supakitch på Kungsportsplatsen.
Väggmålning av Koralie&Supakitch på Kungsportsplatsen.

Röda Sten Konsthall

Om samtidskonst är din grej gör du bäst i att få till ett besök under Älvsborgsbron. På Röda Sten Konsthall visas verk som säger något om vår samtid – i sommar kan du till exempel kolla in utställningen No Way Out av Miguel Angel Ríos, som flydde från militärdiktaturen i Argentina och som skapar videokonstverk på teman som migration, förtryck och gränser. Det finns även en restaurang i byggnaden och varje söndag klockan 12.30–15 anordnas dessutom Söndagsverkstan för skaparsugna barn från tre år.

På Röda Sten Konsthall får du perspektiv på samtiden.
På Röda Sten Konsthall får du perspektiv på samtiden.

Världskulturmuset

På Världskulturmuseet i Göteborg samlas intryck från hela världen, en del framtagna i samarbete med systermuseerna Östasiatiska museet, Etnografiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm. Under sommaren pågår bland annat utställningen Human Nature, som berör den stora frågan om hållbarhet och konsumtion och hur vår livsstil har påverkat den jord vi lever på. Vid ett par tillfällen kan du också få lära dig hur du kan laga dina trasiga jeans, och det anordnas dessutom både yoga och prova-på-cirkus. Hela programmet hittar du här.

Ett av verken som är med i utställningen Human Nature.
Ett av verken som är med i utställningen Human Nature.

Universeum

Chalmers och Göteborgs Universitet är två av de organisationer som står bakom Universeum. Med andra ord står vetenskap och akademin högt i kurs på denna plats som beskrivs som ett science center, där du kan lära dig om allt från rymden till reptiler och dessutom vinka till både hajar och stortorsk genom glaset till det enorma akvariet med 900 000 liter vatten.

Lär dig om livet under vattenytan på Universeum.
Lär dig om livet under vattenytan på Universeum.

Café, restaurang och bar

Feskekörka

I över hundra år har de gamla huset i hamnen varit en knutpunkt för fiskhandlare. Än idag sker auktioner på dagens fångst i byggnaden, och den som är morgonpigg kan vara på plats på en vardag redan klockan 6.30 för att beskåda den dagliga fiskauktionen. Som privatperson får du inte handla på själva auktionen, men det finns däremot flera restauranger där du från måndag till lördag kan avnjuta havets läckerheter tillagade av proffsen.

Under första delen av år 2020 stänger Feskekörka för renovering, så passa på att göra ett besök innan dess.
Under första delen av år 2020 stänger Feskekörka för renovering, så passa på att göra ett besök innan dess.

Strosa i Haga

Många är överens om att Haga är den mysigaste stadsdelen i Göteborg. Här kan du promenera runt i solskenet och insupa atmosfären eller söka skydd från regnet i någon av alla de inredningsbutiker som finns i området. Missa inte heller att stanna för en fikapaus på något av alla de mysiga caféerna som finns här, som Café Husaren, Da Matteo eller Café Kringlan.

Långgatorna 

Glöm Avenyn – det är vid andra och tredje långgatorna du ska hänga om du vill ha uteliv. Spela pingis på Pustervik på måndagkvällar, prova naturvin på Folk, käka italienskt på Taverna Averna eller sväng förbi Kafé Magasinet eller Brewers Beer Bar för öl och pizza.

Andra och Tredje Långgatan är fyllda av restauranger, caféer och barer.
Andra och Tredje Långgatan är fyllda av restauranger, caféer och barer.

Läs mer: Här är Göteborgs bästa takbarer

Parkhäng

Softa i Slottsskogen

Packa picknickkorgen och möt upp polarna eller dra med hela tjocka släkten – oavsett ålder och intresse är Slottsskogen en av göteborgarnas viktigaste mötesplatser. I stadens största park kan du till exempel hänga på någon av de stora gräsytorna, spela beachvolleyboll, spana in den så kallade azaleadalen som blommar maj–juni eller plocka frukt och bär i fruktlunden. Du kan också besöka djurparken och titta på humboldtpingviner, skogsrenar och knubbsälar, samt höra djurvårdarna berätta om djuren på vissa bestämda tider.

Azaleadalen är ett populärt tillhåll för Göteborgarna.
Azaleadalen är ett populärt tillhåll för Göteborgarna.

Besök Göteborgs botaniska trädgård

I anslutning till Slottsskogen hittar du även den stora botaniska trädgården, som bland annat står värd för rhododendrondalen, örtagården och dahliarabatten. Här kan du tillbringa några timmar bland blommor och blad, och om du vill ha ännu mer information om växterna i parken kan du i förväg boka någon av de guider som rekommenderas av Botaniska på deras hemsida. Det är gratis att gå in i parken och om du även vill besöka växthusen kostar det 20 kronor för vuxna.

Det finns många spännande hörn att utforska i Botaniska Trädgården i Göteborg.
Det finns många spännande hörn att utforska i Botaniska Trädgården i Göteborg.

Spana på rosor och palmer hos Trädgårdsföreningen

Mitt i stan har Trädgårdsföreningen sina gröna ytor, som erbjuder en stunds avkoppling mellan shoppingrundor, efter arbetsdagens slut eller när du än kan tänkas behöva en paus. Varje dag från 30 juni till 21 juli anordnas en gratis rosguidning genom Göteborgs Rosarium för den som vill lära sig mer om hur man ska sköta sina väldoftande växter, och det är även gratis att besöka det maffiga Palmhuset. Ibland anordnas även konserter – se vilka som spelar i sommar på hemsidan.

Dofta på rosor, besök Palmhuset eller yoga gratis hos Trädgårdsföreningen i sommar.
Dofta på rosor, besök Palmhuset eller yoga gratis hos Trädgårdsföreningen i sommar.

Yoga och träna i det gröna

Mellan 24 juni och 24 juli kan alla som vill vara aktiva tillsammans med Friskis och Svettis hos Trädgårdsföreningen. Varje måndag under den här perioden erbjuder de nämligen gratis utomhusyoga där du tränar på din egen medhavda yogamatta eller handduk. Passet startar klockan 10.30 vid Barnteaterscenen, och om det regnar hålls det istället i Lagerhuset. På onsdagar klockan 17.30 kan du dessutom träna med dem vid Barnteaterscenen när det inte regnar.

klar

Artikellänk är kopierad

Cecilia Persson
Cecilia Persson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro