ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att inte prata om sexuellt våld är ett hån mot de utsatta

Metro · 27 Okt 2015
Uppdaterad 27 Okt 2015

Foto: Ulrika Norman


En kommun i Värmland plockade bort en bok om sexuella övergrepp skolundervisningen, eftersom man inte tyckte att den var lämplig. Men skolor måste våga prata om sexuellt våld och förklara vad schysst sex innebär. Det är skrämmande att skolan inte tar sitt uppdrag på allvar, skriver Emma Blomdahl och Julia Östfeldt, Föreningen Tillsammans.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare den här månaden nåddes vi av nyheten att värmländska Hammarö kommun beslutat att plocka bort Christina Wahldéns bok Kort kjol från skolundervisningen eftersom man ansåg att den "inte är lämplig”.

Beslutet från Hammarö kommun förvånar oss tyvärr inte. Då en av våra huvudsysslor som förening är att erbjuda föreläsningar till skolor på temat sexuellt våld så möter vi ofta dessa attityder. Skolpersonal som menar att det inte passar sig att unga får lyssna på ”sådana hemskheter” eller att ”det händer ändå inte här så det behövs inte” är några vanliga reaktioner när vi kontaktar skolor. 

Att skolan, som skall vara en plats där framtidens medborgare skall formas, både vad gäller kunskap men också värderingar och normer, inte tar sitt uppdrag på allvar tycker vi är skrämmande och något som måste upphöra. Vi kan inte leva i tron att sexuellt våld "inte är något som händer" i vårt samhälle eller att ”ämnet inte är anpassat efter våra ungdomar”. Tro oss – majoriteten av alla ungdomar har i dag på något sätt kommit i kontakt med sex, och tyvärr ofta fått en felaktig bild av sex genom pornografi. Porren finns i dag bara ett klick bort via nätet och är otroligt tillgängligt. Genom att inte diskutera sex, vad som är schysst sex och vad som är sexuellt våld så låter vi porren stå oemotsagd. Vi låter den forma ungdomarnas syn på sex, vilket ofta leder till en förvrängd och felaktig bild.

Dessutom anser vi det också vara ett hån mot alla de tusentals ungdomar som varje år utsätts för sexuellt våld att inte prata om det. Är deras upplevelse inte värd att prata om? Genom att lyfta ämnet kanske de för första gången vågar känna att de har rätt att existera, rätt till sina känslor och rätt att söka hjälp. Genom att inte prata om sexuellt våld så överger vi alla de som dagligen utsätts.

Efter varje föreläsning vi haft på skolor har elever kommit fram och uttryckt en tacksamhet över att ämnet äntligen lyfts. De är glada över att få prata om vad schysst sex är och uttrycker nästan alltid att de lärt sig mer om vad sexuellt våld är. Dessutom har vi alla de som efter varje föreläsning mejlar oss. Mejlar och berättar om övergrepp som de själva utsatts för men aldrig tidigare berättat om för någon. Dessa ungdomar har aldrig tidigare känt att deras upplevelse var värd att bli lyssnad till, men genom att skolan lyfte ämnet om sexuellt våld så vågade de berätta. Något som varit ett otroligt viktigt steg i den kommande läkandeprocessen.

Att även hävda att innehållet i boken inte skulle vara lämplig är ett mycket lustigt argument då vi i skolundervisningen ser fruktansvärda bilder, till exempel från andra världskriget och folkmordet i Rwanda. Varför visar vi detta? Vi visar det för att vi aldrig vill att det ska hända igen. Så varför måste vi prata om sexuellt våld? För att det aldrig ska få hända. 

Mot bakgrund av vad som hänt i Hammarö kommun så vill vi se att Skolverket på allvar understryker vikten av att skolor lyfter frågan om sexuellt våld i sin undervisning. 

Emma Blomdahl och Julia Östfeldt

Föreningen Tillsammans 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro