ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att köpa en barnvagn för 10 000 kronor är sjukt

Metro · 18 Feb 2016
Uppdaterad 19 Feb 2016

Foto: Montage/TT/Privat


Hysterin kring barnvagnar är extrem. Många lägger närmare tiotusen kronor på en vagn, trots att det går precis lika bra att köpa begagnat. Det är både billigare och bättre för miljön, skriver barnskötaren Diana Norling.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som ska köpa barnvagn måste ge sig ut i en riktig djungel. Hysterin kring de nyaste och dyraste vagnarna kan för många vara överväldigande. Framför allt för förstagångsföräldrar. "Vill jag köpa vagn på avbetalning?" "Måste jag ha den nyaste vagnen?"

Denna djungel kan få vem som helst att känna total förvirring och i all hast köpa en vagn för att helt enkelt slippa letandet och ångesten. Jag är just nu mammaledig med min son på 13 månader, annars jobbar jag inom barnomsorgen. Vi lever ihop med en pappa, en bonussyster och våra två hundar utanför Landskrona. När jag skulle köpa min första vagn ställde jag mig frågan "Är en ny vagn bättre än en gammal?" Svaret var inte så enkelt som jag först trodde.

► LÄS MER: "Förskolan ska ge fan i när jag lämnar och hämtar mina barn"

För mig var det viktigt att vagnen skulle vara mögelfri, välskött, lätt att fälla ihop och ha justerbart handtag. Då de nya vagnarna var alltför dyra för min budget och kvaliteten på de äldre inte verkade skilja sig så mycket från de nyare så letade jag efter begagnade vagnar på sociala medier, Blocket och Tradera. Jag överraskades av hur snabbt en ny vagn sjönk i värde, nästan likt en bil, och detta innebar att jag kunde hitta många bra, fina och kompletta vagnar som var relativt nya till väldigt bra priser.

Jag tycker att det är obegripligt att folk väljer att lägga uppemot tiotusen kronor på en barnvagn. Begagnade vagnar är oerhört mycket billigare och funkar lika bra. När jag letar vagn så ser jag det som ett projekt. Jag stolpar upp vilka krav och vilka önskemål jag har. Jag fokuserar på ett visst antal vagnar som lever upp till mina krav och viktigast av allt läser recensioner om dessa vagnar. Efter det ser jag om det finns någon till salu inom rimlig budget och provkör den.

Jag köper aldrig en vagn på impuls. Det kan kosta mer än det smakar. Vissa fel kan man åtgärda, som att tvätta en smutsig klädsel, laga något litet hål eller liknande. Att byta en broms eller att fixa ett skevt chassi kan däremot bli kostsamt och tråkigt.

► LÄS MER: "Låt mina barn äta en macka till middag om de vill"

Mina tips inför vagnköp är:

• Ha en budget.

• Ha få krav.

• Ha inte bråttom.

• Prova olika vagnar.

• Känn alltid på vagnen innan köp.

• Syna vagnen ordentligt: gå igenom tyget och leta efter mögel, se till att bromsar fungerar och att hjulen inte vinglar.

• Ta av och sätt på liggdel/sittdel och kolla så att det går lätt och att inget är sönder.

• Se till så vagnen går in i en eventuell bil.

• Läs recensioner! Det gäller oavsett om du köper ny eller gammal vagn.

Vad är då en billig vagn? Det är ju självklart upp till var och en. För mig ska den leva upp till mina krav och önskemål. Den ska inte ruinera mig och mitt barn ska trivas i den. Valet att köpa begagnat var då enkelt och dessutom miljövänligt.

Diana Norling

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro