ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att lägga en nattklubb i ett bostadsområde är en dålig idé

Metro · 12 Sep 2015
Uppdaterad 12 Sep 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Det har uppstått en debatt om stadens ljudmiljö på Metros Facebooksida, i anslutning till en artikel av modevetaren och musikjournalisten Lisa Ehlin. Personer som bor vid nattklubbar ondgör sig över klubbgästernas beteende, och klubbgäster visar oförståelse för de boendes behov och lagstadgade rättigheter. Att ösa oförskämdheter över varandra i sociala medier är ingen lösning. En attitydförändring är nödvändig.

► LÄS MER: Sura grannar hotar Stockholms nattliv och får staden att ruttna

Debatten är inte unik för Stockholm. Liknade debatter pågår i Barcelona där invånarna har tröttnat på de 6 miljoner turister som besöker staden var år. På samma sätt har situationen spårat ur i Brighton, England. Staden har 260 000 invånare och besöks av 8 miljoner turister vart år. De flesta kommer dit över helgen för att ha kul. Även boende i Westminster, centrala London, har tröttnat på stadens nattliv och kräver förändringar.

Sedan de första städerna uppstod i nuvarande Mellanöstern för cirka 10 000 år sedan har allt fler människor valt att lämna landsbygden. Sedan 2008 bor mer än halva jordens befolkning i städer, en siffra som förväntas fortsätta öka. Vi bor inte i städer för att vi vill, utan för att det ger oss socioekonomiska fördelar, som bättre lön och bättre levnadsvillkor. Det är i staden vi finner utbildning, arbete och nöjen. Staden — en manifestation av vårt behov av social samverkan — är motorn i den moderna marknadsekonomin, och grunden till vårt välstånd.

Oönskade ljud från andra människor har alltid varit en av stadens baksidor. Ju fler vi är som bor nära inpå varandra, desto fler konflikter uppstår mellan personer med olika behov och intressen. Med den nuvarande utvecklingen, med allt fler som bor i städer, kommer problemet inte att minska. Problemet kommer heller inte att lösa sig spontant på egen hand.

► LÄS MER: Det här stör vi oss mest på hos våra grannar

De konflikter vi erfar är ett resultat av bristande samhällsplanering på grund av att ingen beslutsfattare har koll på helheten. Lösningen är därför inte att vi är oförstående inför och oförskämda mot varandra. Vi måste samarbete och kräva en bättre förmåga bland samhällets företrädare att planera och förvalta våra städer, vår levnadsmiljö. I slutänden handlar fråga om hälsa, välbefinnande och livskvalitet, något som vi alla har rätt till enligt Sveriges grundlag.

Varför bor man då vid en nattklubb? Ja, varför förlägger man en nattklubb till ett bostadsområde, eller varför bygger man bostäder vid en nattklubb?

Östen Axelsson

Forskare i ljudmiljökvalitet, Stockholms universitet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro