ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att ranka eller inte ranka

Ylva Rehnberg · 19 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ett samarbete med Studentliv – Sveriges största tidning för studenter.
ett samarbete med Studentliv – Sveriges största tidning för studenter.

Högskoleminister Lars Leijonborg vill att de svenska högskolorna ska rankas.Vi har träffat en för och en emot i skoldebatten.

Pär Gustafsson, ordförande för Liberala studenter, tycker att det är ett mycket bra initiativ. Moa Neuman, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, är däremot kritisk.– Vi tycker att rankningar leder till likriktning och enfald, att alla lärosäten strävar mot samma politiska mål, säger hon.– Vi har väntat länge på det här. Det gör det lättare att välja högskola, säger Pär Gustafsson.Han menar att en rankning skulle få högskolor att fråga sig vad andra gör bättre, medan Moa Neuman anser att lärosätena redan bedriver sådant arbete.– Det finns så mycket olika saker som avgör om en utbildning eller ett lärosäte är bra och studenter kan bli lurade av en topplista, säger hon.Hon tror att det finns en risk att lärosätena bara fokuserar på att förbättra sin placering i rankningen, utan att själva utbildningen blir bättre, något som inte oroar Pär Gustafsson.– Jag tror att Högskoleverket kan göra rankningen på ett bra sätt och jag är faktiskt inte så intresserad av hur.Före sommaren gav högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg alltså Högskoleverket i uppdrag att kartlägga olika rankningar för att sedan föreslå en modell för en rankning av svenska lärosäten och utbildningar. Hans främsta motiv var att en rankning kan hjälpa blivande studenter att veta vilken utbildning som är bäst. Pär Gustafsson håller med, dessutom tror han att en rankning gör det lättare för staten att satsa mer på elituniversitet. Liberala studenter tycker att det finns för många lärosäten i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro