ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att skiljas som vänner

Caroline Engvall · 28 Feb 2011
Uppdaterad 28 Feb 2011
Stefan Lebert, 46, och Camilla Lebert Hirvi, 47, levde tillsammans under många år. Efter separationen är de fortfarande vänner.

Stefan Lebert, 46, och Camilla Lebert Hirvi, 47, levde tillsammans under många år. Efter separationen är de fortfarande vänner. Foto: Johan Almblad


klar

Artikellänk är kopierad

Vi har aldrig separerat så mycket som nu. Knappt 11 500 par skilde sig i Sverige första halvan av 2010. För fem år sedan var samma siffra drygt 9 800 par. Men faktum är att det faktiskt går att skilja sig lyckligt.

Redan när vi föds är vår överlevnadsmekanism att knyta an till andra människor, främst till våra vårdnadsgivare som små och senare i livet till våra livspartner. – Det är delvis på grund av detta som uppbrott blir så smärtsamma, bortsett från alla ekonomiska och praktiska frågeställningar som dyker upp. Men de som bär med sig en trygg anknytning, det vill säga som varit tillräckligt väl omhändertagna känslomässigt som barn, brukar lättare klara en separation, både ur perspektivet lämna och bli lämnad, säger failjerådgivaren Helen Ahlström.

Skildes efter 17 år

Camilla Lebert Hirvi, 47, och Stefan Lebert, 46, hade levt tillsammans i 17 år när de bestämde sig för att separera år 2004. – Kommunikation och respekt är ledorden. Vi gjorde en farväl-process genom att vi pratade igenom olika saker utan att döma den andra eller lägga oss i vad den andra sa. Vi pratade igenom allt som var och en av oss hade uppskattat med vårt förhållande och som vi skulle sakna och det svåra vi haft som vi inte skulle sakna och vilka förhoppningar och drömmar som vi hade haft om vårt förhållande. Många gånger är det just drömmarna och förhoppningarna som är svårast att släppa taget om. Det var en tuff process med många tårar och starka känslor men mycket nyttig. Det gjorde att vi fick berätta om svårare inre känslor och känna att den andra verkligen lyssnade, berättar Camilla och Stefan.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro