ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att snooza – bra eller dåligt?

metro · 13 Nov 2013
Uppdaterad 13 Nov 2013

Är du morgonpigg eller en snoozare? Det finns ingen forskning som visar att det är skadligt att ligga och dra sig. Däremot är det klart att alla som har svårt att få ändan ur vagnen fått ett mysigt ord för att beskriva beteendet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Nina Varumo/SVD

Förr ringde väckarklockan och då gick man antingen upp eller försov sig. Med klockradion kom snoozandet och med mobilerna har segandet i sängen blivit regel snarare än undantag.

Men hur är det egentligen, är det bra eller dåligt med en långsam start på dagen?

– Det finns ingen seriös forskning om snoozande, däremot en hel del tyckande. Det vi brukar säga är att allt som känns skönt i anslutning till sömn är positivt för den enskilde individen. Men ser man hur sömnfunktionen fungerar i hjärnan är snoozandet ett sätt att lura den. Hjärnan vill ha tydliga kontraster; när vi är vakna ska vi vara aktiva och när vi sover ska vi göra det. Jag vill inte rekommendera snoozande, säger Lena Leissner, överläkare vid neurologkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och ordförande i Svensk Förening för Sömnforskning och Sömnmedicin (SFSS).

TT: Är det bara ett gulligt ord för morgontrötta?

– Jag skulle tro det. Det låter lite bättre än att ligga och dra sig.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro