ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att träna i vatten tidigt kan rädda ditt barns liv

Johan Wikén · 4 Nov 2015
Uppdaterad 4 Nov 2015
Annica Dahlqvist har tränat vattenvana med sin 14 månader gamla dotter Gry sedan hon var fyra-fem månader gammal.

Annica Dahlqvist har tränat vattenvana med sin 14 månader gamla dotter Gry sedan hon var fyra-fem månader gammal. Foto: Privat


Vattenträning med barn kan rädda liv. Men tidsbrist gör att många föräldrar väljer bort det, visar en ny undersökning. För Annica Dahlqvist, 29, är det en självklarhet att gå på babysim med sin dotter.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Dahlqvist, 29, från Höör har tagit med sin dotter Gry på babysim sedan hon var fyra-fem månader gammal.

– Jag vill att hon ska ha ett bra förhållande till vatten. Hon ska inte vara rädd för det men samtidigt ha respekt för det, säger hon.

I år har elva barn omkommit i drunkningsolyckor i Sverige, det är redan en ökning från förra året då fem barn omkom.

►LÄS MER: Därför går det så fort att drunkna: Fem andetag sen är det slut

Ett första steg mot simkunnighet är att kunna flyta i vattnet. Men en undersökning från Trygg-Hansa visar att endast tre av tio barn i åldern tre-fyra år kan flyta. Bland de som gått på babysim var siffran betydligt högre.

– Att låta sina barn gå i simskola och öva vattenvana gör barnen trygga i och vid vatten och därmed ökar chansen att klara sig i en kritisk situation. Samtidigt tar det inte bort ansvaret gällande tillsyn från vuxna, säger Karin Levin på Svenska livräddningssällskapet.

En tredjedel av föräldrarna som deltog i undersökningen uppger att tidsbrist var den främsta anledningen till att de inte vattentränade med sina barn. Och många känner inte till att man kan öva hemma redan under barnets första år.

– Barndrunkningar är en av de vanligaste dödsolyckorna för barn mellan ett-sex år så naturligtvis är det oroväckande, säger Karin Levin.

Annica Dahlqvists dotter, som nu har hunnit bli ett år och två månader, har redan lärt sig att ta sig in till kanten.

– Jag tycker det känns tryggt. Om jag inte är med någonstans och hon trillar i vet jag redan nu att hon kan ta sig till kanten.

En anledning till att hon tar med sig dottern på babysim är att hon själv har en rädsla för vatten.

– Jag kan inte simma eftersom jag inte gick på simskola när jag var liten. Därför vill jag att min dotter ska lära sig simma – och hon tycker det är jättekul, säger Annica Dahlqvist.

LÄS MER: Ambulanssköterskan: Ingen ville hjälpa – femåringen drunknade

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro