ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att vara chef hamnade inte på "Drömyrke"

metro · 23 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Jenny Ekwall – Ansvarig för chefsmedlemskap, Sif

klar

Artikellänk är kopierad

När jag gick i mellanstadiet hade jag och mina kompisar en Mina vänner-bok där vi fyllde i ålder, intressen, favoritmat och framtidsdrömmar. Den boken fylldes i rätt frekvent, särskilt av mig själv. Det enda som låg i defaultläge var att det värsta jag visste var fiskbullar och att min högsta önskan var fred på jorden. Drömyrket var nog det jag ändrade flest gånger. Ena veckan skulle jag bli veterinär, nästa ville jag bli flygvärdinna eller läkare. Veterinär var ett hett yrke för tjejerna i min klass, killarna ville bli polis eller brandman. Jag kan inte komma ihåg att det var någon av mina kompisar som ville bli chef av något slag. Begreppet chef innebar för mig någon bredaxlad man i kostym eller möjligtvis en gråhårig 50 pluskvinna i stram frisyr som var sträng och bestämde över andra. Det tyckte inte jag verkade vara så kul i alla fall. Bilden jag har i dag är en helt annan, även om jag kan erkänna att mina fördomar hängde med ett bra tag. Vad är det som betecknar en bra chef då? Är det en person som tar alla beslut utan att visa känslor, eller är det en som är omtyckt och som försöker vara kompis med alla?Jag hade jobbat i receptionen på ett ganska stort företag i ett år när jag blev erbjuden jobbet som receptionschef. En del av mig var jättestolt, den andra delen var livrädd. Rollen som chef kändes väldigt ensam då jag inte längre kunde prata lika öppet med mina kolleger som jag nu var chef över. Och hur skulle jag delegera utan att man tyckte illa om mig?

Det var en lärorik period. Som ung och relativt oerfaren i arbetslivet lärde jag mig också en del om vad jag inte skulle göra. En sak vet jag med säkerhet: det är verkligen inte lätt att vara chef. Du kan inte vara vän med alla och du kan med stor säkerhet veta att personalen pratar om dig.

I dag utvecklar och vårdar jag Sif:s chefsmedlemskap, i form av nätverk, ledarskapseminarier och kompetensutveckling. När det gäller nätverk så tycker jag att det alltid är aktuellt och viktigt, oavsett om det gäller vänner, kolleger eller samarbetspartner. Det kanske är dags att damma av våra gamla Mina vänner-böcker och starta ett nätverk för oss som var veterinär-wannabes och se om vi har något gemensamt även i dag. Vi hörs!

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro