ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Att vara ny på jobbet är ingen lek

metro · 10 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Jenny Ekwall – Medlemsrekryterare, Sif

klar

Artikellänk är kopierad

När jag var 14 och var på väg till min första praoplats på Primörhallen i Nynäshamn var jag mer förväntansfull än nervös. Min förväntan bestod i vetskapen att jag vid veckans slut skulle få plocka ihop en hel påse med smågodis. På skjortan jag fick satt en liten skylt som det stod PRAO på. Jag hade inga större förväntningar på mig än att jag skulle vara en sådan där dryg praoelev som ändå inte riktigt brydde sig om hur mycket affären skulle sälja. Ja, alla var nog inte som jag var, det fanns nog många som med stor nyfikenhet och intresse ville lära sig allt om hur det fungerar på en arbetsplats, men jag tillhörde inte den kategorin, inte då i alla fall.

I dag får jag ingen skylt som det står prao på. Det är lite synd. När man kommer som ny på en arbetsplats skulle det faktiskt vara lite skönt att få ha den tryggheten ändå. Nej när man har fyllt 30 så har man inte den lyxen längre. Från dag ett på jobbet ska man ha en färdig signatur i outlooken där det står ”Specialist”. Skulle vara skönt om man fick skriva ”Om ett halvår eller så” inom parentes.

En gång skulle jag börja på ett jobb som teknisk support på en bildbyrå. Där ringde det in folk från trendiga reklambyråer. I ett kontorslandskap dessutom, det var fyra professionella öron som lyssnade på vad jag skulle säga till kunden. Det var ju bara att svara. –Ehh teknisk support, vad kan jag hjälpa dig med? – Jaha, du vill leta efter en bild. Vänta ett ögonblick så ska jag fråga en kollega, för jag vet faktiskt inte hur man gör det.Jag kunde lika gärna ha svarat –Goddag, du pratar med ett yxskaft, jag kan tyvärr inte hjälpa dig med vilken fråga du än har, jag håller på att lära mig så ställ din fråga så ska jag kolla med någon annan.

Det ÄR jobbigt att vara ny på jobbet, men det går faktiskt över. Jag har på senare år lärt mig att släppa lite på kontrollen. Det är okej att vara ny, för alla känner likadant. Jag hoppas det i alla fall. Att sitta bakom dataskärmen och känna sig som ett skämt lika stort som David Brent i ”The office” och tänka tvångstankar om att bli avslöjad som en stor bluff. Ta en dag i taget. På torsdag ska jag börja på ett nytt jobb. Jag fyller 35 i år men det är precis lika läskigt varje gång. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro