ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta åtalade i stor knarkhärva

TT · 6 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

AMFETAMIN. Åtta personer åtalades på torsdagen vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för att ha smugglat in mer än 115 kilo amfetamin till Sverige.Utredningen har pågått i flera år.

Samtliga åtalade har under långa perioder suttit häktade, och flera har släppts och senare omhäktats under den ovanligt långa utredningstiden.– Dels har det varit många misstankar som dykt upp under utredningen. En del uppgifter har vi behövt begära in utifrån, och flera personer skulle utlämnas till Sverige. Det är allvarlig brottslighet och det ska utredas fullt ut vilket jag nu anser att vi har gjort, säger kammaråklagaren Jim Björck. Flera tillfällenDe åtalade männen, som är mellan 36 och 60 år gamla, misstänks för bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling vid flera tillfällen sedan 2004.Fem av männen greps i januari 2006, då närmare tio kilo amfetamin hittades hos en av de misstänkta. Under utredningen uppstod misstankar mot tre andra män, varav en bosatt i Thailand och en person från Tjeckien.Ytterligare personer har tidigare dömts till långa fängelsestraff för omfattande amfetaminsmuggling som enligt åklagaren har koppling till det aktuella åtalet.Bevisen mot männen består av bland annat telefonavlyssning och teknisk bevisning. En man har berättat att han fått i uppdrag att transportera ett parti amfetamin av en av sina medåtalade. Ingen av de åtalade männen erkänner grovt narkotikabrott eller smuggling, däremot har flera medgett att de gjort sig skyldiga till mindre allvarlig brottslighet.Åklagaren Jim Björck åtalar även flera av männen för att ha planerat ytterligare smuggling efter att de greps i januari 2006. En nionde man, hemmahörande i Holland, häktades i sin frånvaro misstänkt för att ha deltagit i införseln av 30- 50 kilo amfetamin sommaren 2005. Han överlämnades till Sverige i juli i år, men släpptes omgående av häktningsdomstolen i Göteborg.Rättegången mot de åtalade männen inleds på tisdag och beräknas pågå till mitten av december.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro