ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Åtta av tio flickor vaccinerade mot HPV

Valerie Kaspersen · 23 Apr 2018
Uppdaterad 23 Apr 2018
Under senare år har forskningen kommit fram till att det är flera cancertyper som är relaterade till HPV.

Under senare år har forskningen kommit fram till att det är flera cancertyper som är relaterade till HPV. Foto: Pixabay


Åtta av tio flickor i Sverige är vaccinerade mot HPV. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik som släpptes under måndagen.

klar

Artikellänk är kopierad

HPV, humant papillomvirus, ges i över 70 länder och i Sverige är vaccinationsgraden hög, men antalet vaccinerade ligger på samma nivå som åren innan.– Det är lite fler. Statistiken bygger på data från vaccinationsregistret och vi vet att det är en viss underrapportering, säger Tiia Lipp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Ett skäl till varför inte fler har vaccinerats är att man inte ha kunnat övertyga alla föräldrar om att vaccinet är bra och riskfritt. – Det finns ju olika anledningar till varför föräldrar tackar nej till vaccinet. Dels är det några som fortfarande tvekar och är oroliga för att  det kan finnas biverkningar. Sedan är det fortfarande ett relativt nytt vaccin om man jämför med de övriga i barnvaccinationsprogrammet, säger Tiia Lipp.

HPV-vaccinet erbjuds till erbjuds alla flickor i årskurs 5 eller 6 och ges i två doser. Vaccinet har funnits på marknaden i sex år, men det var först 2017 ett förslag skickades till regeringen om att även pojkar ska erbjudas vaccinet.  

– När vaccinet blev godkänt var det ett vaccin mot livmoderhalscancer. Under senare år har forskningen kommit fram till att det är flera cancertyper som är relaterade till HPV, bland annat cancerformer som finns hos män, säger Tiia Lipp.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro