ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta dog av fentanyl – två bröder döms för grovt vållande till annans död

Karl Enn Henricsson · 31 Maj 2018
Uppdaterad 31 Maj 2018
De två bröderna döms nu för att ha orsakat åtta personers död genom att sälja livsfarliga droger till dem.

De två bröderna döms nu för att ha orsakat åtta personers död genom att sälja livsfarliga droger till dem. Foto: Montage/IBL


De två bröderna åtalades för att via nätet ha sålt fentanylpreparat som orsakade åtta personers död. Nu döms de till fängelse för bland annat grovt vållande till annans död.

klar

Artikellänk är kopierad

Med sin mammas lägenhet i Stockholm som bas, misstänktes de två bröderna ha sålt fentanylpreparat via nätet. Bröderna åtalades för att genom att sälja den livsfarliga drogen ha orsakat åtta personers död.

Nu döms bröderna till långa fängelsestraff för grovt vållande till annans död och grovt narkotika brott.

”Tingsrätten har bedömt att bröderna har varit oaktsamma och orsakat dödsfallen eftersom de sålt så farliga preparat till personer som kan antas använda dem som missbrukspreparat. Den äldre brodern döms till fem och ett halvt års fängelse och den yngre döms till fyra års fängelse”, skriver Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

De åtta offren var sju män och en kvinna som var födda mellan 1978 och 1993. De var bosatta på olika platser i Sverige och hittades död mellan juni och oktober 2016.

I åtalet mot bröderna fanns att läsa att substanserna de misstänktes ha sålt var ”giftiga, svårdoserade och leder inte sällan till döden vid användning. Substanserna har sålts i nässprayflaskor och varit avsedda att intas nasalt”.

– Marginalen mellan en önskbar missbruksdos och en dödlig giftdos är väldigt liten. Och när man sålt på det här sättet i nässpraysform över nätet utan att, menar jag, kunna garantera styrkan, varna eller informera om hur en nässpraysflaska kan påverka doseringen – menar jag att det är ett oaktsamt förfarande. Det är grunden för det här åtalet, har åklagare Tomas Malmenby tidigare berättat för Metro.

De två bröderna har nekat till brott.

Preparatet  är ungefär 100 gånger starkare än morfin. De nya preparaten visade sig snabbt kräva många liv. Förra året handlade det om 118 dödsfall i Sverige som kunde kopplas till fentanylvarianter, enligt siffror från Rättsmedicinalverket. För de senaste tre åren är siffran 349 dödsfall.

pil
Dödsfall av fentanyl eller fentanylanaloger

2017: 1182016: 1392015: 922014: 622013: 29

Statistiken visar antalet obduktionsärenden där fentanyl eller fentanylanaloger ensamt eller i kombination med andra substanser har bedömts som dödsorsak. För 2017 finns endast statistik fram till november.

Källa: Rättsmedicinalverket

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro