ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta frågor som reder ut det politiska läget just nu

Linnea Bergman · 14 Jan 2019
Uppdaterad 15 Jan 2019
Är du också förvirrad över regeringsbildningen? Metro har tagit hjälp av en statsvetare för att reda ut begreppen.

Är du också förvirrad över regeringsbildningen? Metro har tagit hjälp av en statsvetare för att reda ut begreppen. Foto: TT/IBL.


Vänsterpartiet sa nej till Stefan Löfven som situationen ser ut just nu – och talmannen gav partierna 48 timmars extra frist. Statsvetaren Marja Lemne hjälper till att reda ut situationen genom några snabba frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Vänsterpartiet sa under måndagen att de inte kan släppa fram en S-MP-regering i nuläget. Hur pass oväntat var det beskedet?

– Det var inte oväntat. Men jag var positivt överraskad över hur Vänsterpartiet framställde det. Det var inget blankt nej, utan de gav även en liten öppning. Det var en lugn och sansad protest. Enligt min bedömning var det ett överlevnadstvång för Vänsterpartiet. Det var obegåvat att ta Annie Lööfs och Jan Björklunds skrivning i den överenskommelse som gjorts av S, MP, L och C rakt av om att inte ge Vänsterpartiet någon inflytande.

Vad skulle nu behöva göras för att få till en S-MP-regering? 

– Antingen måste Löfven försöka få till ett tillägg i överenskommelsen som gjorts. Men Jan Björklund (L) var tydlig med att överenskommelsen ligger fast. Eller så måste Socialdemokraterna ge Vänsterpartiet ett köttben bland de frågor som inte hanteras i överenskommelsen.

Vad talar för att Stefan Löfven väljs till statsminister på fredag?

– Av det jag har förstått finns det meningsmotsättningar om uppgörelsen även inom socialdemokratin. Det kan vara en stark drivkraft. Det borde vara möjligt. Om nu Löfven är en skicklig förhandlare från fackföreningsvärlden så bör han ha en möjlighet. Men det ställs på sin spets nu.

Vad talar emot att Stefan Löfven väljs till statsminister?

– Att man inte verkar ha talat med Vänsterpartiet överhuvudtaget innan överenskommelsen, av vad som har kommit fram offentligt i alla fall. Om man inte lyckas komma överens med Vänsterpartiet och vad de har för krav.

Har Ulf Kristerssons chans att bli statsminister ökat efter Vänsterpartiets besked?

– Litegrann har Ulf Kristerssons chanser ökat. Skulle Löfven falla är det väl ändå troligt att talmannen lägger fram Kristersson som den fjärde statsministeromröstningen. Men det skulle kräva att Liberalerna och Centerpartiet byter ståndpunkt en gång till. Jan Björklund öppnade lite för det efter Liberalernas partiråd i helgen. Men hur hur många gånger kan partier byta åsikt? Man ska inte underskatta väljarna. Det är ingen fara för demokratin att det här har hållit på så länge – men det är en fara för politikernas anseende.

Hur mycket större blev risken för ett extraval under måndagen?

– Just nu har det ryckt lite närmare om inte Löfven och company lyckas trolla med knäna och ge Sjöstedt någonting.

Vilka är vinnare och förlorare på den här situationen?

– Vänsterpartiet är uppenbarligen vinnare om man nu lyckas få igenom någonting. Socialdemokratin skulle – kanske – kunna bli vinnare om de lyckas lösa det här.

Vilken partier har störst ansvar för att vi har hamnat i den här situationen?

– Det är i grunden de lite dubbla budskapen hos Liberalerna och Centerpartiet. De säger att de är tydliga, men de har ju både sagt nej till att stödja Socialdemokraterna och att vara beroende av Sverigedemokraterna. Till sist kom de i ett läge där de måste välja.

Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola.
Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola.
pil
Fakta: Det händer nu

Onsdag 16 januari 

Talmannen genomför en talmansrunda med samtliga partier. Klockan 14.00 meddelar han statsministerkandidaten för den tredje omröstningen.

Fredag 18 januari 

Den trejde statsministeromröstningen sker.

Fredag 25 januari 

Talmannen har inte spikat dag för en eventuell fjärde statsministeromröstning, men han sa att det lutar åt att den också skjuts upp i så fall, till fredagen 25 januari i stället för onsdagen samma vecka.

Söndag 7 april 

Hålls ett eventuellt extraval.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro