ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta kvinnor som gjort oss smartare det senaste året

Natalie Demirian · 8 Mar 2017
Uppdaterad 8 Mar 2017
Här är åtta av alla kvinnor som har lärt oss mycket under året.

Här är åtta av alla kvinnor som har lärt oss mycket under året. Foto: TT/AP/Montage


Den internationella kvinnodagen inträffar den 8 mars varje år. Här är 8 av alla världens fantastiska kvinnor, utan inbördes ordning, som vi har tagit lärdom av det senaste året.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Henry, 22, youtuber och programledare

Clara Henry har hunnit med en hel del under sin kometkarriär och nu senast landade hon jobbet som en av programledarna i Melodifestivalen. I en av mellanakterna sjöng hon Alcazars ”Not a sinner nor a saint”, men bytte ut texten så att den i stället riktade sig till världens tonårstjejer. I ett hyllat framträdandet löd en del av låttexten så här: ”Det är inte mycket jag begär, att du får respekt för den du är. Att du kan få skratta högst i klassen, att du får lön för ditt jobb. Och en schysst pension så småningom och att du kunde slippa se dig om”.

Clara Henry.
Clara Henry.Foto: TT

LÄS MER: Därför finns internationella kvinnodagen

Beyoncé, 35, artist

En världsstjärna och ikon som Beyoncé behöver knappast en närmare presentation. Den 23 april släppte Queen B albumet ”Lemonade” tillsammans med ett visuellt album som välförtjänt hyllades till skyarna världen över. Hon sålde slut arena efter arena under sin världsturné som efterföljde albumet och berättar historier genom sin musik som kvinnor världen över känner igen sig i. Under sin förra turné täckte hon en storbildsskärm med ordet ”Feminist” och i flera tal och intervjuer tar hon upp temat jämställdhet. ”Jag är inte riktigt säker på om människor vet eller förstår vad en feminist är, men det är mycket enkelt. Det är någon som tror på lika rättigheter för män och kvinnor”, sa hon i en intervju i Elle i fjol.

Beyoncé.
Beyoncé.Foto: AP/TT

LÄS MER: 8 argument du kan använda mot någon som inte vill kalla sig feminist

Hillary Clinton, 69, politiker

Få kvinnor har det pratas om så mycket den senaste tiden som det har pratats om Hillary Clinton. Hon förlorade kampen om att bli USA:s första kvinnliga president trots att hon fick fler röster än rivalen Donald Trump, på grund av USA:s valsystem med elektorsröster. I Clintons tal efter förlusten riktade hon ett meddelande till alla unga flickor i världen: ”Till alla unga flickor som tittar. Tvivla aldrig på att du är värdefull och mäktig och att du förtjänar alla chanser och möjligheter i världen”.

Hillary Clinton.
Hillary Clinton.Foto: AP/TT

LÄS MER: Genusvetaren: Det här är feminism

Linnéa Claeson, 25, handbollspelare

Handbollspelaren Linnéa Claeson får mängder av meddelanden av okända män på nätet. Det kan vara alltifrån penisbilder, våldtäktshot, sexuella trakasserier och annat som är fullkomligt oacceptabelt. För att belysa att det här händer gång på gång har hon startat det väldigt populära Instagramkontot ”assholesonline” där hon visar upp vad männen skriver till henne tillsammans med hennes väldigt underhållande svar på tal. Heja Linnéa!

Linnéa Claeson.
Linnéa Claeson.Foto: Privat

Ashley Graham, 29, modell och kroppsaktivist 

Den amerikanska modellen och designern Ashley Grahams framfart i modellbranschen vet inga gränser. Under 2016 blev hon den första plus size-modellen som landade Sports Illustrateds omslag på deras kända ”Swimsuit issue” och hittills under 2017 har hon redan hunnit vara på omslaget för både brittiska och amerikanska Vouge, som den första plus size-modellen någonsin. Ashley Graham är även en kroppsaktivist som kämpar för att alla kvinnor ska känna sig bekväma i sin egen kropp.

Ashley Graham.
Ashley Graham.Foto: AP/TT

Therése Lindgren, 30, youtuber

Den omåttligt populära youtubern Therése Lindgren drar sig inte för att varva sina vloggar om mode och skönhet med att prata om svåra ämnen i Youtubeklipp som lockar till sig hundratusentals tittare. Hon har också vid flera tillfällen varit sjukskriven för psykisk ohälsa. I november 2016 släppte hon självbiografin ”Ibland mår jag inte så bra”, som handlar om just psykisk ohälsa där hon öppet och ärligt berättar om sin kamp.

Therése Lindgren.
Therése Lindgren.Foto: TT

Dagny Carlsson, 104, bloggare

Få människor i det här landet är lika coola som Dagny. Som 100-åring började hon blogga. Gång på gång fortsätter hon att utmana sig själv, och nu, som 104-åring, har hon bestämt sig för att lära sig hur man använder en smartphone och boken ”Livet enligt Dagny: I huvudet på en 104-åring” släpptes under hösten 2016. Alla borde få sig en dos av hennes kämparglöd, livsglädje och driv!

Dagny Carlsson.
Dagny Carlsson.Foto: TT

Laverne Cox, 32, skådespelare

I ”Orange is the new black”, vars fjärde säsong släpptes på Netflix sommaren 2016, skildrar hon rollen som Sophia Burset i ”Orange is the new black”, en roll som tidigare har lett till att Laverne Cox som första transperson fick en Emmy-nominering i en skådespelarkategori. Cox säger att skådespelandet har gett henne en plattform för att tala om transpersoners rättigheter – något som hon gång på gång bevisar att hon brinner för.

Leverne Cox.
Leverne Cox.Foto: AP/TT

LÄS MER: Här är siffrorna som visar att det fortfarande inte är jämställt

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro