ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta ledamöter i Akademien: Därför röstade vi emot en uteslutning

Filip Joelsson · 8 Apr 2018
Uppdaterad 8 Apr 2018
Svenska Akademien samlad runt bordet vid en högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm.

Svenska Akademien samlad runt bordet vid en högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm. Foto: TT


Åtta ledamöter i Svenska Akademien berättar nu i ett öppet brev i Svenska Dagbladet om varför de valde att inte rösta för en uteslutning av ledamoten Katarina Frostensson.

klar

Artikellänk är kopierad

Åtta av totalt 13 kvarvarande ledamöter i Svenska Akademien berättar i ett öppet brev i Svenska Dagbladet om varför de valde att inte rösta för en uteslutning av ledamoten Katarina Frostensson.

Inledningsvis skriver ledamöterna att det krävs ytterst starka skäl att utesluta någon ur Akademien, och att det knappast hör till vanligheterna att man gör så.

”Uteslutning av ledamot är en unik åtgärd i Akademiens historia och har bara tillämpats en gång tidigare, 1794, och då mot en ledamot som i sin frånvaro i juridisk instans hade dömts till döden för konspiration, skriver ledamöterna i brevet.

Omröstningen föranleddes av en advokatutredning mot ”Kulturprofilen”, som är Katarina Frostenssons man. I samband med utredningen framkom misstankar om att Frostensson läckt information om nobelpristagare via sin man, och att hon är delägare i en institution som får bidrag från Akademien.

Vid en omröstning om att utesluta henne ur Svenska akademien valde alltså en majoritet att låte henne sitta kvar, vilket resulterade att Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund i fredags valde att lämna sina uppdrag som ledamöter.

Enligt majoriteten av ledamöterna är bevisen mot Frostenson otillräckliga på vissa plan.

”Vad gäller underlaget i advokatutredningen för anklagelsen om läckage av Nobelpristagare och därmed sekretessbrott så finner vi det både otillräckligt och rättsosäkert. De enda ”bevis” som åberopas i advokatbyråns utredning är vittnesmål från anonymiserade källor”, skriver ledamöterna i brevet.

Samtidigt påpekar ledamöterna att omröstningen om uteslutandet skedde i samband med nyheten om teaterchefen Benny Fredrikssons bortgång, vilket kan ha haft effekt på utgången.

”Det bör också noteras att förslaget om uteslutning lades fram för omröstning i kölvattnet av den omfattande mediedebatten kring teaterchefen Benny Fredrikssons tragiska bortgång, vilket påminde åtminstone några av oss om det obarmhärtiga medieklimat vi nu lever i”, går att läsa i brevet.

Däremot håller ledamöterna med om att anklagelserna om jäv är problematiska, och förmodligen sannolika. Men att detta ändå inte talar för ett uteslutande ur akademien.

”Hur allvarligt vi än ser på detta, har dock ingen av oss funnit detta vara skäl nog för ett så drastiskt beslut som en uteslutning av ledamot”, skriver de.

pil
Ledamöterna som skrivit brevet

Sture Allén

Horace Engdahl

Kristina Lugn

Göran Malmqvist

Anders Olsson

Bo Ralph

Tomas Riad

Jayne Svenungsson

Källa: Källa: SVD

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro