ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta månader efter anmälan – misstänkt våldsman fortfarande inte hörd

Evelina Olsson · 27 Jan 2014
Uppdaterad 27 Jan 2014

Nu JO-anmäls polis och åklagare

klar

Artikellänk är kopierad

Det har snart gått åtta månader sedan Anna polisanmälde sin före detta man för grov misshandel och hot. Men mannen har ännu inte hörts av polis. Nu har Anna fått besked om att åklagaren valt att inte förlänga hans kontaktförbud.

– Jag är lika hotad nu som tidigare och jag har uttryckt min oro för polisen. Det tär otroligt mycket på krafterna att gå omkring och ständigt vara rädd och titta sig över axeln, säger hon.

Anna har nu JO-anmält Polismyndigheten i Skåne och Åklagarkammaren i Helsingborg som hon anser ha misskött hennes ärende.

– Det har varit under all kritik. Det tog fem månader efter min anmälan innan en förhörsledare tog kontakt med mig och jag har därefter haft sammanlagt sex olika förhörsledare, säger hon.

Den 17 januari fick Anna beskedet om att den nuvarande förhörsledaren gått på semester och att ingen ny utsetts.

I dagarna fick hon besked om att kontaktförbudet som hennes ex haft inte blivit förlängt.

– För mig har det varit en väldig lättnad att ha åtminstone det skyddet och jag utgick från att jag skulle ha under hela utredningens gång. Men nu anser åklagaren att detta inte längre behövs då han inte kontaktat mig under tiden han haft kontaktförbudet, säger hon.

Anna har nu på egen bekostnad installerat larm och nya lås i sin lägenhet.

– Hur länge ska jag behöva leva i skräck?

Anna heter egentligen något annat.

Åklagare: ”Inte bra att det drar ut på tiden”

Åklagaren Ulrika Ekvall medger att utredningen dragit ut på tiden och att frågan tagits upp med Helsingborgspolisens familjevåldsenhet.

– Det är självklart inte bra, ur utredningssynpunkt är det alltid bättre att ha en så färsk gärning som möjligt och målsäganden och vittnen som minns händelserna bra, säger hon.

Enligt Ekvall pågår utredningen och ett antal utredningsåtgärder finns att vidta innan den misstänkte mannen kommer att höras. Beslutet att inte förlänga kontaktförbudet, som Anna haft under hela utredningstiden, gjorde Ekvall baserat på att den misstänkte inte kontaktat målsäganden under denna period.

– Själva gärningen som utreds ligger också en längre tillbaka i tiden och jag anser därför att det inte finns anledning till ett fortsatt kontaktförbud, säger Ekvall.

Metro har sökt chefen för Helsingborgspolisens familjevåldsenhet, för en kommentar.

Så här lång tar det i genomsnitt att utreda våldsbrott:

Från anmälan till beslut om åtal/ej åtal: 83 dagar

Från dag då förundersökning inleds till beslut om åtal/ ej åtal: 21,5 dagar

Siffrorna baseras på uppgifter från samtliga åklagarkammare i landet under 2013.

Källa: Åklagarmyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro