ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta maskiner du (nästan) inte klarar dig utan i köket

Jonas Cramby · 18 Feb 2016
Uppdaterad 18 Feb 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Men en bra kniv, en skärbräda, en potatisskalare, tre grytor i olika storlekar, ett rivjärn, några ugnsformar och en teflon- och en gjutjärnspanna klarar man det mesta i köket. Men vad ska man egentligen skaffa efter grundutrustningen? Svaret är: Maskiner. En massa härliga maskiner. Maskiner, maskiner, maskiner. Nu vet jag så klart att grejer som äggkokaren, bakmaskinen och teppanyakihällen har gett köksmaskinen ett dåligt rykte och att det anses fint att koka sitt långkok i en gjutjärnsgryta och sensuellt att knåda sin deg själv – men det köper inte jag. Däremot köper jag gärna följande åtta maskiner:

En köksassistent

– En bra köksassistent är inte bara ett smycke för köket, det gör allt så mycket enklare också. Den vispar och knådar såklart men om man köper tillsatser kan den även göra pasta, skiva, hacka, skala, juica och mala kött.

En riskokare

En riskokare är mer nödvändigt än du tror. Den är enkel, energisnål och man får perfekt klibbris varenda gång. Många modeller funkar även att ånga grönsaker med.

En slowcooker

Stoppa i lite mat, sätt på och gå till jobbet eller på bio. När du kommer hem har du ett perfekt långkok färdigt. Så sjukt praktiskt. Jag skulle inte klara föda mina två barn utan en.

En stavmixer

Med en enkel stavmixer slår man världen med häpnad. Vet inte ens hur man skulle få till perfekt släta smoothies, puréer och såser utan en? Mortla? Riva? Använda en potatisstomp?

En brödrost

Denna maskin tror jag finns även hemma hos den mest teknikfientliga smyghippie. Alla gillar ju rostat bröd och även om det går att få till i en stekpanna så osar det, blir bränt och man kan inte läsa morgontidningen samtidigt.

En köksvåg

Bakar du aldrig klarar du dig antagligen utan en köksvåg men eftersom bakning är en exakt vetenskap och det är vikten på ingredienserna, inte volymen, som räknas så skrivs de flesta bakrecept i gram och hekto. Aldrig mer torr sockerkaka!

En stektermometer

Är du vegetarian behöver du antagligen ingen stektermometer – eller finns det kanske en idealisk innertemperatur för bakad rotselleri? Vill du ha kolla på ditt kött och fisk, däremot, är det nästan ett måste. Se dock till att köpa en snabb termometer. Man blir tokig av att se graderna långsamt klättra.

Searz-all

Okej. Denna manick är inte alls särskilt nödvändig. Ganska onödig egentligen. Men Gah! Vill ha! Kort sagt är det ett särskilt munstycke man sätter på en gasoltub för att få fantastisk grillsmak på kött, fisk och grönsaker – utan att behöva tända utegrillen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro