ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta pojkar räddade ur grottan efter två veckor – detta har hänt

Filip Joelsson · 9 Jul 2018
Uppdaterad 9 Jul 2018
Delar av fotbollslaget har nu räddats ut ur grottan, efter att ha varit instängda i över två veckor.

Delar av fotbollslaget har nu räddats ut ur grottan, efter att ha varit instängda i över två veckor. Foto: TT


Räddningsinsatsen har pågått i två veckor och nu har åtta av tretton personer räddats ut ur grottan i Thailand där de suttit instängda. Metro reder ut vad som hänt hittills.

klar

Artikellänk är kopierad

Lördagen den 23 juni beger sig tolv pojkar i åldrarna 11-16 år, och deras 25-årige fotbollstränare, in i det flera kilometer långa grottsystemet Tham Luang Nang Non i den thailändska provinsen Chiang Rai.

Pojkarna och fotbollstränaren återvänder dock inte från grottan, och ganska snart inleds ett massivt sökarbete efter det försvunna fotbollslaget.

Tidigt under sökinsatsen påträffas pojkarnas väskor och cyklar en bit in i grottan.

Monsunregn täppte till utgången

Delar av grottssystemet, som är flera kilometer djupt och består av massor av trånga passager, fylls med vatten på grund av kraftiga monsunregn som härjar i området. Teorin som räddningsteamet utgår från är att pojkarna och tränaren tagit sig så långt in i grottan att de nu inte kan ta sig ut eftersom passagen är vattenfylld.

Sökinsatsen trappas snabbt upp och ett tusental personer involveras i räddningsarbetet. Specialutbildade grottdykare från olika delar av världen kallas in för att leta efter pojkarna.

Pojkarna hittas – vid liv

Nio dagar efter att fotbollslaget rapporterats ha försvunnit når en grottdykare fram till pojkarna som tagit skydd fyra kilometer in, och alla är vid liv. Bilder på de, efter omständigheterna, glada pojkarna kablas ut över världen och anhöriga som väntat utanför grottan sedan den 23 juni nås av glädjebeskedet.

Svårt få ut laget ur grottan

Trots att samtliga 13 personer återfunnits vid liv är faran långt från över. De dykare som lyckats ta sig in till pojkarna och deras tränare har varit specialutbildade grottdykare. De flesta av pojkarna har inte lärt sig simma.

Tre olika metoder diskuteras. Antingen väntar man tills vattennivåerna sjunkit, så att pojkarna kan gå ut ur grottan. Experter menar dock att det kan dröja månader för vattnet att sjunka, och nödproviant för fyra månader förbereds.

Ett annat alternativ som diskuteras är att lära pojkarna att simma och dyka, men förslaget får kritik från experter som menar att det är förenat med livsfara på grund av den svåra dykningen med totalt mörker och grumligt vatten.

Det tredje alternativet som diskuteras är att leta efter en alternativ ingång ovan vattennivåerna, genom vilken man ska borra ett nytt hål som pojkarna kan ta sig ut från.

Dykare dör under räddningsarbetet

Den 6 juli dör en thailändsk räddningsdykare som transporterade in lufttuber i grottsystemet. Enligt nyhetsbyrån AP ska dykaren ha omkommit av syrebrist på väg ut ur grottan. Samtidigt kommer nya larm om stora regnmängder, vilket skulle få förödande konsekvenser för räddningsinsatsen.

Industripumpar sätts in för att pumpa ut så mycket vatten som möjligt, samtidigt som beslut tas att försöka föra ut pojkarna i etapper. Delar av grottan ligger fortfarande under vatten, men man beslutar sig ändå för att försöka föra ut pojkarna, fastspända i dykare och kopplade till lufttuber.

De första pojkarna förs ut ur grottan

Den 8 juli, 15 dagar efter att fotbollslaget tagit sig in för att utforska grottan, förs fyra av dem ut vid liv.

– Pojkarna fick lugnande medel för att inte drabbas av panik, säger danska dykinstruktören Ivan Karadzic, som deltar i räddningsarbetet, till Danmarks Radio, uppger Aftonbladet.

Efterföljande dag, måndagen den 9 juli, kommer uppgifter om att ytterligare fyra pojkar räddats, samtidigt som arbetet med att få ut resterande pågår för fullt.

Tillståndet för de pojkar som räddats ur grottan uppges variera. En del har, enligt vittnen på plats, tagit sig ut till fots, medan andra burits ut på bår.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro