ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta robotar som är kassa på sina jobb

Metroteknik.se · 2 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Robotnördarna från cracked.com har listat de åtta tv- och film robotar de tycker är sämst på att uföra de jobb de är byggda för.

8. Terminator

Världens farligaste mördarrobot skickas tillbaka i tiden för att ha ihjäl en servitris, och misslyckas fatalt. I film två skickas världens farligaste mördarrobot 2.0 tillbaka i tiden för att ha ihjäl en 15-årig moppeförare, och misslyckas fatalt. Frågan är kanske om inte både Arnoldversionen (T-800) och Robert Patrick-versionen (T-1000) är ungefär lika farliga som ett nyfött lamm. Bägge föredrar uppenbarligen att sig andedräktsnära sitt offer, och blir dessutom lurade gång på gång av servitrisen och mopperförare. När det i den tredje terminatorfilmen visar sig att robotarna har en kärnreaktor inbyggd i bröstet är det bara för mycket. Om roboten kan spränga en halv stad i luften när som helst, varför gör den inte det när den kravlar efter Sarah Connor i första filmens slut? Jo för att den är helt kass på sitt jobb, och det räcker för en åttondeplats på listan.

7. ED-209

Det går att se på den här roboten på två sätt. Antingen är den filmvärldens effektivaste mördarmaskin någonsin, eller helt enkelt filmhistoriens sämsta polis. Vad hade skaparna bakom ED-209 tänkt? Den första Robocop hade åtminstone händer så han kunde sätta handfängelse på skurkarna. Förmodligen klarar han även av att skriva parkeringsböter. ED-209 å andra sidan har enbar maskingevär, inget annat. Om du felparkerar har han bara en lösning – skjut sönder allt. En väskryckare – skjut sönder. En ekonomisk brottsling – ta med till fängelse eller? Nej det går ju inte utan vare sig armar eller händer. Skjut sönder alltså. Det känns knappt nödvändigt att nämna det faktum att ED-209 möter sin skapare på grund av att roboten inte klarar av att gå ner för ett par trappsteg. Patetiskt. 

6. Ratchet

Den enda roboten som inte fyller någon som helst funktion i Tranformersfilmen. Till vad behövs en robotläkare? Hur dåliga är de andra robotarna på att lära sig saker om de inte ens kan dra åt några skruvar själv? Och varför, varför, varför fixar han inte Bumblebees röst? Ratchet känns lika användbar som dagens leksakrobotar.

5. R2-D2

Alla älskar R2-D2. Så är det bara. Dessutom är det fascinerande att den tekniska utvecklingen inom robotfältet stått helt stilla under åren från Anakin Skywalkers barndom och ända fram till hans terrorregim som Darth Vader. Nu är det kanske inte R2-D2 som är kass på sitt jobb, utan snarare så att George Lucas bakvända manusskrivande gör att Artoo blir bättre ju längre bak i tiden man kommer. När R2-D2 härjar på dödstjärnan hade det säkerligen kunnat vara bra att kunna flyga. Men eftersom George Lucas inte kom på att det skulle vara roligt med en flygande R2-D2 förrän han gjorde de senare filmern, som utspelar sig före så kan roboten alltså inte flyga länge. Eller har han bara blivit för gammal för att kunna flyga? Ett frågetecken även för poängen i att sätta honom på ett rymdskepp. Han når ungefär 50 centimeter och kan alltså reperara alla skador som uppstår inom en halvmeter från hans lilla hål. Men om en vinge skjuts spelar det väl ändå ingen roll om en liten soptunnelik robot sitter och ylar i aktern?

4. SAINT

Johnny 5 från filmen Short Circuit är avsedd att transportera atomvapen. Synd bara att det enda fienden behöver göra är att gå fram och välta roboten och sedan ta den som gisslan. Och med tanke på hur enkelt det verkar vara att programmera om robotarna känns det inte så säkert att de ska ha atomvapen. Det går nog ungefär lika bra att skicka över en radiostyrd bil med bomben, den kan kanske till och med hålla sig uppe tillräckligt länge för att komma fram till fiendelinjerna.

3. Jinx

Jinx är designad för att leda projektets som skulle vara alla advokaters värsta mardröm. Ett kollo i rymden. Snacka om att stämningsansökningarna kommer hagla in från föräldrarna när Jinx är klar med expeditionen. Förutom det faktum att Jinx kan, och får tillåtelse att flyga ett rymdskepp med 40 ungar på så har han en personlighet som mest liknar den hos ett nyfött barn. Och i alla avseenden förutom att just flyga rymdskeppet är han dessutom lika smart.  Känns det tryggt att skicka sina barn till rymden med en robotledare lika smart som en gummistövel? Knappast.

2. Box

"I am more than a machine, more than a man". Så beskriver robten från Logan´s run sig själv. Och visst är det så. Synd bara att Box är en överdriven version av en frys med irriterande personlighet. Han åker runt och fryser ner saker. Box har ett härligt vansinnesskratt. I en närstrid är den onda terrorroboten dock ungefär lika farlig som en chihuahua.

1. The Sentinel

Alla som lever utanför The Matrix ska få smaka på Sentinelernas vrede. Så är i alla fall tanken. Återigen har filmskaparna byggt ett jättemonster som måste ta sig upp en meter från sitt offer för att döda det. Beväpnade med i princip vad som helst som kan skjuta på avstånd så borde Sentinelerna ha vunnit kampen för länge sedan. Men eftersom de bara flyger runt i luften och hugger lite efter vad som råkar komma i närheten så torskar de så klart. Säkerligen svindyra och helt totalt värdelösa på allt annat än att åka runt och se ut som bläckfiskar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metroteknik.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro