ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta timmars sömn kan vara onaturligt

Metro · 28 Feb 2012
Uppdaterad 4 Mar 2012

Åtta timmars oavbruten sömn har länge varit idealet för den hälsosamma människan. Men ett växande antal forskningsrapporter tyder på att denna dygnsrytm i själva verket är onaturlig, enligt ett reportage i BBC Magazine.

klar

Artikellänk är kopierad

Människor som varit instängda i ett mörkt rum 14 timmar om dygnet ändrar så så småningom sin dygnsrytm. Det upptäcktes genom en studie ledd av psykiatern Thomas Wher under tidigt 90-tal. Sedan dess har en strid ström av forskningsresultat pekat mot samma sak: Att de åtta timmarnas obligatoriska sömn per natt är en myt. 

I stället för att sova åtta timmar i sträck delade Wehrs testdeltagare efter hand upp sömnen i två delar. Den första sömnperioden inföll en eller ett par timmar efter mörkrets inbrott. Efter fyra timmar vaknade deltagarna, var vakna en eller ett par timmar för att sedan sova i ytterligare fyra timmar, skriver BBC Magazine.

Detta är den naturliga dygnsrytmen, menar Wehr. Hans tes styrks av sömnforskaren Roger Ekirch of Virginia Tech, som i sin bok At Day's Close: Night in Times Past (2001) samlat en stor mängd bevis på att detta en gång var människans normala dygnsrytm. I läkarmanualer, dagboksanteckningar och annan historisk dokumentation finns begreppen "första" och "andra" sömnen. Tiden ägnade många åt att fundera över sina drömmar, be till Gud eller läsa. Först under 1600-talet börjar dessa referenser att försvinna, i samband med gatlyktans spridning över städerna.

Många forskare menar att den vakna tiden mitt i natten, när folk var tvungna att vila och reflektera, kan ha spelat en viktig roll i människors förmåga att reglera stress på ett naturligt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro