ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta tips från psykologen – så pratar du om övergrepp med dina barn

Linnea Johansson/Johan Wikén · 16 Maj 2017
Uppdaterad 18 Maj 2017

Beröringsskräck kan göra att föräldrar inte förbereder sina barn på situationer där de riskerar att utsättas för sexuella övergrepp. Men lugn, här är Rädda Barnen-psykologen Erica Mattelins bästa tips för hur du ska prata om ämnet med dina barn.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Börja tidigt.

Redan när barnet är i förskoleåldern kan du börja prata om kroppen och att barnet själv bestämmer över sin kropp. Säg: ”Om någon slår dig eller tar dig på någon av dina kroppsöppningar på ett sätt som du inte vill, då får du säga till.”

2. Hitta och skapa tillfällen för samtal.

Det kan exempelvis vara som en del av uppfostran när man lär barnet att ta hand om sin kropp. Till exempel när man går på toaletten. Då kan man ta upp vad andra får göra mot barnet och vad som känns okej och inte. I en stressig tillvaro kan man som förälder fundera på när man har tid att sitta ner och prata med sitt barn. Kan man skapa och öka de tillfällena?

3. Anpassa dig efter barnets ålder.

Gå inte in på detaljer som barnen inte kan hantera. Men man kan säga något i stil med ”Om någon tar dig på snoppen eller snippan, eller tar i dig så att det gör ont…” eller ”Det finns människor som inte är snälla.” Undvik detaljer, men tänk samtidigt på att inte vara för generell. Då förstår kanske inte barnet vad du menar.

4. Ge barnen rätt ord.

Barn behöver till exempel ord för att beskriva sitt könsorgan, och inte omskrivningar om ”det hemliga”. Barnet kan inte berätta om saker som hänt för en vuxen om det inte har ord för det.

Erica Mattelin, psykolog på Rädda Barnen.
Erica Mattelin, psykolog på Rädda Barnen.Foto: Rädda Barnen.

5. Bra och dåliga hemligheter.

Ofta säger förövare att det här är vår hemlighet. Det här får du inte berätta för någon. Berätta därför att det finns både bra och dåligt hemligheter. En bra hemlighet är exempelvis vad du ska få i julklapp. Dåliga hemligheter ger istället en obehagskänsla i magen. De hemligheterna får man berätta för andra. Det är inte riktiga hemligheter

6. Fråga rakt ut.

Ett gott föräldraskap innebär att ställa frågor och vara intresserad. Många barn som utsatts för saker vittnar om att de försökt signalera att något är fel, men att de vuxna inte har snappat upp de signalerna. Efter träningen, fråga inte bara vad som var kul. Fråga också om det är något som inte känns bra. Hur funkar det med tränare och kompisarna? Det ska vara en naturlig del av middagsdagskonversationen. Då blir det lättare för barnet att prata om saker om det händer något riktigt svårt.

7.Gå inte på för hårt.

Om du misstänker att något har hänt, ställ öppna frågor. Var konkret i vad som gör i att du känner oro. Säg: ”Jag märker att du inte vill gå på basketträningen, är det någonting som har hänt? Är det något med tränaren?” eller ”Vad är det som gör att du plötsligt alltid vill att jag ska sitta med på läktaren?”

8. Du inte behöver säga allt på rätt sätt.

Det är ett större problem när vi är för rädda för ämnet och undviker det. Då signalerar vi istället till barnet att det här är svårt, det här fixar inte vuxna att prata om.

Vill du läsa om fler tips? Här hittar du Rädda Barnens handbok ”När något har hänt”. 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro