ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtta unga dog av nätdroger – nu yrkar åklagaren på långa fängelsestraff

Annica Ögren · 3 Maj 2018
Uppdaterad 3 Maj 2018
Åklagare yrkar på nio, respektive sju års fängelse för bröderna som sålt nättdrogen som ledde till att åtta personer dog.

Åklagare yrkar på nio, respektive sju års fängelse för bröderna som sålt nättdrogen som ledde till att åtta personer dog. Foto: Polisen


Åtta unga människor dog efter att ha köpt fentanylanaloger via nätet. På torsdagen avslutades rättegången mot de två bröder som misstänks ha sålt preparatet via nätet. Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har tidigare berättat om de två bröder, 34 respektive 24 år gamla, som åtalats för bland annat grovt vållande till annans död – i åtta fall. Brödernas bolag omsatte cirka tio miljoner kronor på försäljningen av preparatet på nätet.

Rättegången avslutades på torsdagen i Södertälje tingsrätt, där många rättsliga frågeställningar ställdes på sin spets. Det skriver Dagens Nyheter. Den har varit komplicerad eftersom de två olika fentanylanaloger – som åklagaren anser sig ha bevisat ligger bakom de åtta personernas död – inte var narkotikaklassade när de såldes via nätet.

Kammaråklagare Tomas Malmenby måste därför bevisa att de åtalade agerat medvetet oaktsamt, både i allmänhet och i förhållande till effekten, det vill säga döden, för att få någon fälld.

Under torsdagens slutplädering sa Malmenby att bröderna varit oaktsamma även om de varit omedvetna om preparatens farlighet.

– Det är otroligt viktigt att vi får en ordentlig prövning. Kan man sälja den här typen av livsfarliga substanser via nätet måste lagen ändras eller så måste staten gör någonting annat för att få stopp på det, sa Tomas Malmenby eligt DN.

Malmenby yrkade på nio års fängelse för den äldre brodern och sju år för den yngre.

Bröderna anser sig oskyldiga och deras advokater uppger att bröderna inte förstått hur farliga substanserna är, som de sålt. De menar att de inte gjort något olagligt eller tagit någon medveten risk, med hänvisning till att preparaten inte var klassade som narkotika när de såldes. Genom deras advokater menar försvaret att de åtta personer som dött av nätdrogen kanske inte alls dog på grund av brödernas försäljning – utan på grund av deras eget beteende. De insinuerade att några av dödsfallen i själva verket skulle kunna handla om självmord och att offren kan ha överdoserat preparaten medvetet.

Åklagaren underströk dock att den som säljer preparat over nätet bär ett stort ansvar – oavsett om det är klassificerat preparat eller inte – särskilt om substansen påverkar en person fysiskt och/eller psykiskt.

– Bröderna har dessutom bearbetat preparaten, förpackat dem och sålt dem i nässprayflaskor. De visste att det var riskfyllt och att preparaten var både giftiga och svårdoserade, sa Tomas Malmenby.

Han berättade även att han noterat att bröderna själva hanterade preparaten med skyddsmasker och handskar.

Thomas Bodström, som är målsägandebiträde i ärendet, har begärt 60 000 kronor i skadestånd för var och en av sina fyra klienter.

– Brödernas hela affärsidé var att tjäna stora pengar på att sälja droger via nätet. De utnyttjade väldigt utsatta personer. Det går inte att tvivla på att de kände till hur farliga preparaten var. De tog en kalkylerad risk när de sålde dem, sa Thomas Bodström enligt DN.

Dom väntas komma den 31 maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro