ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åttaåring fick cancer av föroreningar

Leif Oldenburg · 13 Nov 2013
Uppdaterad 13 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

En åttaårig flicka i Kina har drabbats av lungcancer. Enligt kinesiska myndigheter har cancern orsakats av föroreningar i provinsen Jiangs luft. Flickan är det yngsta kända fallet där en cancerdiagnos kan kopplas till luftföroreningar.

– Det är sorligt att så små barn kan drabbas av den här typen av cancer, säger C.Arden Pope, professor vid Brigham Young University i Utah, till National Geographic.

Luftföroreningarna i Kina ligger på sina håll långt över de tillåtna värdena i USA och Europa. Enligt världshälsoorganisationer WHO förekommer i vissa industrialiserade zoner nivåer som är mer än 40 gånger högre än de värden som anses säkra.

Amerikanska hälsomyndigheter har en standard på som högst 15 mikrogram i årsgenomsnitt per kubikmeter luft. I USA:s mest förorenade städer, exempelvis Los Angeles, stiger föroreningarna sällan över 20 mikrogram

I Kina är snittet per år i många industrizoner mellan 80 och 100 mikrogram. Huvudstaden Peking når under dåliga dagar upp till 900 mikrogram.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro