ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Attacken mot Stieg Larsson

Anneli Wikström · 29 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Jan Guillou tror att Stieg Larsson blev populär för att han dog. Han jämför också hans böcker med Pippi Långstrump. Det är i norska Dagbladet som författaren Jan Guillou går till attack mot sin döde kollega Stieg Larsson. Han menar att Stiegs böcker aldrig hade blivit populära om han inte hade dött en tragisk död. Han drar paralleller till konstnären Vincent van Gogh som heller inte blev känd förrän efter döden.

Jan Guillou säger vidare i intervjun med Dagbladet att han inte finner Lisbeth Salander trovärdig. – Jag tror helt enkelt inte på handlingen i boken. Det är barnböcker med Pippy Långstrump i huvudrollen. Hon Salander, eller vad hon nu heter, är inte trovärdig. Hon löser mystiska datorgåtor som ingen har hört talas om, och hon överelever allt. Sånt slösar jag inte bort min tid på, säger han.

Författaren fortsätter sin sågning av sin döde kollega med att säga att det aldrig borde ha gjorts film av Larssons böcker. – Allt kommer att bli överspelat och förutsägbart. Det blir lite för mycket…”inte gå ned i den mörka källaren”, säger han och tar sig för hjärtat.

Det är inte första gången Jan Guillou går till attack mot Stieg Larsson. Senast för ett år sedan gav han kollegan hård kritik.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro