ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Australien bannlyser svensk filmklassiker

Peter Lindholm · 27 Feb 2014
Uppdaterad 28 Feb 2014
Regissören Kay Pollak och skådespelaren Thomas Fryk i rollen som Reine vid filminspelningen av ”Barnens Ö” 1980.

Regissören Kay Pollak och skådespelaren Thomas Fryk i rollen som Reine vid filminspelningen av ”Barnens Ö” 1980. Foto: TT/Arkiv


Australien bannlyser svensk filmklassiker. Att köpa sälja eller offentligt visa Kay Pollaks Guldbaggebelönade film Barnens ö” kan ge miljonböter och 10 års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Kay Pollack framför en biograf där den hyllade ”Barnens ö" visades 1980.
Kay Pollack framför en biograf där den hyllade ”Barnens ö" visades 1980.Foto: TT/Arkiv
En lite mer nutida Kay Pollack.
En lite mer nutida Kay Pollack.Foto: TT

Anledningen är att filmen anses vara barnpornografisk.

”Barnens ö”, baserad på PC Jersilds roman med samma namn, betraktas som en svensk filmklassiker och fick ett översvallande mottagande här efter filmpremiären 1980. Vid Guldbaggegalan året därpå fick den tre priser: Bästa film, Bästa regi (Kay Pollak) och Bästa skådespelare (Ingvar Hirdwall) och den blev också Sveriges Oscarsbidrag.

Filmen handlar om 11-årige Reine Larsson (spelad av Thomas Fryk) som istället för att åka på koloni tillbringar sommaren i Stockholm. Det som gör filmen kontroversiell är en 49 sekunder lång scen där pojken onanerar och kameran tydligt zoomar in hans erigerade penis.

Filmsekvensen har varit omdebatterad många gånger tidigare. Vad som hänt nu är att den federala polisen i Australien bett den statliga filmcensuren att granska om filmen. Den har tidigare haft 18-årsgräns (i Sverige är filmen tillåten från 11 år), men efter överklagandet har man dragit tillbaka detta.

Filmcensuren konstaterar att scenen är relevant för berättelsen, men eftersom den skildrar en verklig sexuell aktivitet med minderårig kan den inte motiveras i sammanhanget och sannolikt skulle väcka förargelse.

Regissören själv verkar ha förståelse för beslutet.

– Det har hänt så mycket på de här åren som gått sedan vi gjorde filmen. Vi var inte medvetna om pedofili då men i ljuset av vad vi vet i dag tycker jag att man kan ha förståelse för det här, säger Kay Pollak till TT. 

Hade du gjort filmen annorlunda i dag?

– Ja, absolut. Och om man skulle visa den igen i dag skulle jag klippa bort en del, särskilt en närbild.

Att ”Barnens ö” inte får någon ny klassificering innebär i praktiken att den blir bannlyst, skriver Sydney Morning Herald.

Den som köper, säljer eller visar filmen offentligt kan hädanefter komma att bestraffas med böter på upp till 1,6 miljoner kronor och fängelse i högst 10 år.

Beslutet fattades redan i oktober, men har först nu blivit känt i Australien. 

– Det är ett bisarrt och en ganska anmärkningsvärd överreaktion av polisen att försöka få filmer censurerade, säger Chris Berg, australisk expert på yttrandefrihetsfrågor till Sydney Morning Herald.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro