ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Australien säger nu ja till Kyoto

metro · 3 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Laborledaren Kevin Rudd tillträdde på måndagen som Australiens nye premiärminister och markerade landets kursomläggning genom att omedelbart godkänna Kyotofördraget om klimatförändringar.

Under valkampen lovade Rudd att Australien under hans ledning skulle ansluta sig till FN-fördraget om minskning av utsläpp av växthusgaser. Nu började han uppfylla löftet genom att skriva under de förberedande papperen omedelbart efter att ha svurit ämbetseden som regeringschef i huvudstaden Canberra."Detta är den nya australiska regeringens första officiella åtgärd, vilket visar hur angelägen min regering är om att ta itu med klimatförändringarna", sade Rudd i ett uttalande.

Det australiska parlamentets ratificering av Kyotoöverenskommelsen träder i kraft 90 dagar efter det att papperen har överlämnats till FN, förklarade Rudd och tillade att Australien därmed "kommer att vara fullvärdig medlem av Kyoto-protokollet före slutet av mars 2008".Med detta kvarstår USA som enda större industriland som vägrat att ratificera fördraget.Till Bali-Australiens officiella deklaration i dag att vi ansluter oss till Kyoto-protokollet är ett markant framsteg i vårt lands ansträngningar att bekämpa klimatförändringarna på hemmaplan - och tillsammans med omvärlden, sade Rudd efteråt. Beskedet innebär att Rudd sannolikt tas emot som en hjälte när han på sin första utlandsresa som regeringschef landar på Bali för att delta i det internationella toppmötet där om ett nytt miljöfördrag efter Kyoto-avtalet, som löper ut 2012.Australiska forskare välkomnade den kommande ratificeringen som ett erkännande av den vetenskapliga grunden för alla varningar för gasutsläppens inverkan på miljön och klimatet.Hem från IrakMed ceremonin i Canberra blev Laborledaren Australiens 26:e premiärminister. Efter Rudd svor hans 20 ministrar sina ämbetseder inför generalguvernören Michael Jeffery.Rudd och hans Labor vann förra helgen en jordskredsseger i parlamentsvalet över John Howards konservativa regering. Även i Irakkriget bryter Rudds regering med Australiens gamla politik. Howard var en av de främsta anhängarna till det USA-ledda kriget, men efter valsegern meddelade Rudd att han i sommar tar hem Australiens stridande 550 soldater från Irak.I den nya regeringen har klimat- och vattenfrågorna fått en egen minister, Malaysiafödda Penny Wong. Peter Garrett, tidigare sångare i rockbandet Midnight Oil, är ny miljöminister. Fyra av Rudds ministrar är kvinnor.Utrikesminister är partistrategen Stephen Smith. Rudds nära medarbetare Wayne Swan har tagit över som ekonomiminister, medan Lindsay Tanner är finansminister. Som en markering av utbildningens vikt har Rudd låtit nya utbildningsministern Julia Gillard bli även biträdande premiärminister.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro