ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Australien tillåter friare kängurujakt på grund av torkan

Björn Sjö · 12 Aug 2018
Uppdaterad 12 Aug 2018
Fritt fram att jaga.

Fritt fram att jaga. Foto: IBL


Australien har infört lättnader i reglerna för vem som ska få skjuta kängurur. Djuren lämnar reservaten i desperat sökande efter mat i städerna och på åkrar.

klar

Artikellänk är kopierad

Australien upplever den värsta torkan på 400 år, enligt en studie som universitetet i Melbourne tagit fram, skriver CNN.

Torkan har slagit hårt mot boskapsuppfödarna, som tvingats nödslakta djur i stor skala.

Särskilt hårt har torkan drabbat delstaten New South Wales, som bara fått 10 millimeter regn under hela juli.

Till den svåra situationen som pressar bönderna hårt kommer problemet med kängurur, som i desperat jakt på mat ger sig in på bondgårdarna och betar av odlingar avsedda för boskapsfoder.

Kängurur har även blivit ett stort problem i huvudstaden Canberra, där flockar med djuren invaderat trädgårdar, parker och idrottsplatser i jakten på föda.

Många överkörda

Många djur har blivit överkörda eftersom de korsar vägar kring huvudstaden i jakt på gröda. Normalt brukar de hålla sig i de många naturreservat som finns i delstaten.

För att möta problemen har myndigheterna nu lättat på reglerna för kängurujakt. Tillstånd kan sökas via ett enkelt telefonsamtal, och dödade djur behöver inte rapporteras in.

50 miljoner kängurur

Australien beräknas ha mellan 44 och 50 miljoner kängurur. Dubbelt så många som människor, befolkningen uppgick 2016 till 24 miljoner.

En miljon kängurur skjuts normalt varje år, men viltvårdare har länge ansett att ännu fler borde skjutas för att skydda andra djurarter och växtlivet.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro