ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Australiske senatorn äggad – efter att ha skyllt terrorattacken på muslimsk invandring

Natalie Demirian · 17 Mar 2019
Uppdaterad 17 Mar 2019
Senatorn äggades av en 17-åring, som filmade händelsen med sin mobil.

Senatorn äggades av en 17-åring, som filmade händelsen med sin mobil. Foto: AP/TT


Den australiske senatorn Fraser Anning skyllde terrordåden i Nya Zeeland på muslimsk invandring. Nu växer kraven på hans avgång, samtidigt som händelsen där han blev äggad av en 17-åring utreds av polis.

klar

Artikellänk är kopierad

Kort efter terrorattacken mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland där minst 50 människor dödades skrev Fraser Anning, senator i australiska delstaden Queensland på Twitter och i ett skriftligt uttalande, som sedan drogs tillbaka, om händelsen, skriver The Guardian.

Anning, som politiskt befinner sig långt ut på högerkanten och även tidigare fått kritik efter invandringsfientliga uttalanden, skrev bland annat att ”den verkliga anledningen till dagens blodspilla är invandringsprogrammet som tillät muslimska fanatiker att migrera till Nya Zeeland från första början”.

Hans uttalanden har väckt stark kritik, och på Twitter skriver Australiens premiärminister Scott Morisson att ”senator Fraser Annings kommentarer där han skyller dessa grymma attacker som utförts av en våldsam och högerextrem terrorist i Nya Zeeland på invandring är avskyvärda. Sådana åsikter har ingen plats i Australien, ännu mindre i det australiska parlamentet”.

Även den birttiske inrikesminister Sajid Javid har fördömt Annings uttalanden på Twitter.

Samtidigt har en namninsamling startats där australiska medborgare kräver att Fraser Anning ska uteslutas från parlamentet. Insamlingen har i skrivande stund nära en miljon underskrifter.

Efter uttalandena fick Fraser Anning ett ägg kläckt på sitt huvud av en 17-åring under en presskonferens på lördagen i Melbourne. Fraser Anning hann ge pojken två slag innan pojken blev nedbrottad av flera personer.

Händelsen utreds nu av polisen och även där har en insamling startats för att täcka 17-åringens eventuella rättegångskostnader, samtidigt som videon från händelsen har spridit sig som en löpeld på sociala medier. Pojken kallas för ”eggboy” (äggpojken) och bland annat har en amerikansk festival skrivit på Twitter, där #eggboy trendade, att pojken får gratis biljetter av dem för resten av livet.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro