ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Autentisk och prisad njutning

Jonas Cramby · 21 Nov 2014
Uppdaterad 21 Nov 2014

Foto: Jasmin Storch


klar

Artikellänk är kopierad

Shanti – Touch of Bengal, Rörstrandsgatan 23 3 av 5

Är man som jag beroende av att regelbundet få ögonbrynen svettiga av en välkryddad balti så är Stockholm en ganska så jäkla bra stad att bo i. Vi kanske inte har lika många indiska krogar som till exempel England, där två tredjedelar av alla restaurangbesök sägs ske på just en indier, men flera av de vi har anses tillhöra Europas bästa och mest autentiska. Kryddtrollkarlen Karim Rezaul har ju till exempel sitt lilla Indian Garden-imperium som regelbundet vinner internationella currypriser (samt serverar en ganska så grym rogan josh) och nu har även Shantigrundaren Nahid Hassans utpost i Vasastan, Touch of Bengal, blivit utsedd till Europas bästa bengaliska krog av Asian curry awards.

Nittio procent av världen indiska restauranger sägs vara ägda av människor med ursprung från Bangladesh och det traditionella bengaliska köket skulle kunna beskrivas som ganska likt det indiska, men kännetecknas kanske av lite fräschare smaker. Det används inte lika mycket ghee, grädde och socker utan rena ingredienser som tillreds enkelt.

Menyn på Touch of bengal är dock inte exklusivt bengalisk utan delar en mängd klassiska indiska rätter med de andra tre krogarna i Shantikoncernen, så är du sugen på en tandoori så kan du så klart få en som är både god och vackert svedd av lågorna. Vill man däremot testa autentiskt bengaliskt får man istället leta efter märkningen. En kati kebab är till exempel lammfärs på ett grillspett marinerat i papaya, tomat, spiskummin, koriander och chili. Mycket gott. Ännu godare är dhaka shahi biryanin, ett lammlägg med stekt, kryddat ris, currysås och ett kokt ägg bredvid. Rätten serveras på ayurvediskt vis med en pudina lassi (en yogurtdrink med mynta) som faktiskt inte smakar så mycket hudkräm med mjölk som de kan göra, utan riktigt gott.

En av de största behållningarna med att käka indiskt är ju som bekant den enkla njutningen av att skopa upp lite för het sås med ett nybakt nanbröd. På Touch of Bengal har de inte mindre än sex varianter av nan, men också andra goda grejer som chapati, poori och popadum som jag ser fram emot att svalka munnen med nästa gång jag bara måste ha en välkryddad balti.

Undvik Att vara rädd för lassin. Särskilt mangovarianten är underbar törstsläckare till lite för het mat.

Missa inte Shaka shahi biryanin, lammlägg i currysås med ett ägg på toppen.

Priser Förrätter: 35-80 kronor. Huvudrätter: 165 - 195 kronor. Dessert: 40 – 85 kronor.

Öppet Måndag - fredag: 16.00 - 23.00. Lördag - Söndag: 13.00 - 23.00.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro