ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Autistiska Coco, 5, började prata igen – efter tre år som stum

· 30 Jan 2016
Uppdaterad 30 Jan 2016

I över tre år har hon inte uttalat ett enda ord och bara kommunicerat genom bilder.

klar

Artikellänk är kopierad

Coco slutade prata vid 24 månader, nu har hon återfått talet.
Coco slutade prata vid 24 månader, nu har hon återfått talet.Foto: Privat

Femåriga Coco Bradford från brittiska Cornwall är diagnostiserad med autism, och som flera barn med funktionsnedsättningen var hon sen att utveckla talet. När hon var två år yttrade hon några få ord, men slutade ganska snart att prata överhuvudtaget. 

I veckan förvånade hon sin familj när hon helt från ingenstans frågade efter hennes favoriträtt: ”Kan jag få lite mer rostat bröd tack”, kom det ur den stolta femåringens mun. 

Efter att Coco förlorade sitt tal har mamma Rachel, 48, kämpat med att lära henne andra typer av kommunikation, men aldrig slutat prata med henne.

– Hela familjen har varit frustrerad men kämpat vidare för en långsam utveckling, säger hon till Metro. 

►LÄS MER: Fyra råd för föräldrar till autistiska barn

Rachel gjorde allt för att hitta rätt metoder för att hjälpa sin dotter och provade bland annat olika kommunikations-appar.

– Jag märkte hur Coco blev mer och mer frustrerad och arg över att inte kunna få fram vad hon ville. Livet förändrades för alltid efter att talet försvann och vi visste inte vad vi skulle göra åt det.

Efter en längre tid utan framgång startade Cocos storasyster Chelsea en insamling på nätet, Coco skulle få prova en typ av terapi - problemet var bara att det kostade fruktansvärt mycket pengar, flera tusen pund.

Pengarna började rulla in snabbt och i skrivande stund har familjen över 20 000 pund i donationer vilket motsvarar ungefär 244000 svenska kronor. Det har gjort att Coco har kunnat gå i terapi i ungefär fyra månader nu. Och utvecklingen har gått snabbt. 

►LÄS MER: Jesper, 29, mobbades för sitt talfel – här förlåter han mobbarna

När Metro pratar med Rachel vill hon att alla ska veta hur glad hon är och tacka för allt engagemang från familj, vänner och främlingar.

– Insamlingen förändrade våra liv. På bara fyra månader har Coco upplevt en fenomenal förbättring. Det var långa år av frustration som förhoppningsvis är över nu. Och Coco älskar sina lektioner i terapin.

Avslutningsvis vill Rachel bara säga en sak till familjer i samma situation.

– Ge aldrig upp hoppet!

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro