ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Autistiska patienter hölls fast av väktare

Johan Mårtensson Bornudd/Mikael Carlsson · 9 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Väktare anlitades i åtta år för att hålla fast funktionshindrade på ett gruppboende. Nu rasar en konflikt med länsstyrelsen sedan boendet i stället tar polisen till hjälp.Gruppbostaden Björktrastgatan i Helsingborg har brutit mot regeringsformen, socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), framhåller länsstyrelsen. Det var fel att ringa ett vaktbolag när de boende, vuxna med autism, fick ut­brott. Bara polisen får ingripa, men inte heller det ska behövas, säger Kerstin Jonsson, socialkonsulent på Länsstyrelsen i Skåne. – Vårdpersonalen måste ha den utbildning och kompetens som behövs för att ge stöd åt de boende. Vid rätt bemötande uppstår inte så här våldsamma situationer, säger hon.

Michael Bernhardsson, chef för Björktrastgatan, anser att han agerat rätt som fram till december beviljat personalen att tillkalla väktare. Boendes an­höriga och gode man har varit införstådda, liksom medicinskt ansvariga läkare, hävdar Michael Bernhardsson. Han hänvisar till nödvärnsrätten som tillåter visst våld för att förhindra skada eller fara.– Även länsstyrelsen borde förstå att personalen inte orkar hur länge som helst utan behöver avlastning vid utåtagerande.

Nu ska länsstyrelsen och Socialstyrelsen granska LSS-verksamheten. I dag hålls ett möte med ansvariga för gruppbostaden för att klargöra hur arbetet ska fortgå framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd/Mikael Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro