ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Automatiska mätningar ska rädda östersjön

Erika Ingvald · 20 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Svenska forskare samarbetar mot växthuseffekten.

klar

Artikellänk är kopierad

Thiemo Voigt visar en prototyp av mätstationen.
Thiemo Voigt visar en prototyp av mätstationen.

Väder. Med smarta sensorer i trådlösa nätverk går nu klimatforskare från SMHI, havsforskare från Umeå, IT-forskare från Kista och mikromekanikforskare från Uppsala, samman för att trådlöst ta tempen på Östersjön. – Det är oerhört skoj och en utmaning att arbeta många tillsammans med så olika bakgrund. Vi lär oss nytt hela tiden. Och det är kul att det är för nånting nyttigt, säger Thiemo Voigt, forskare på SICS, Swedish Institute of Computer Science i Kista som samordnar projektet.Bland annat vill SMHI ha noggrannare information om temperatur, salthalt och syrehalt i havsvattnet. Detta för att kunna upptäcka klimattrender och lära mer om växthuseffekten.Hittills har man varit tvungen att fara ut med båt eller mäta från fasta stationer. Det har varit både dyrt och tidskrävande och har bara kunnat göras under begränsade tidsperioder och över begränsade områden.

Men nu tänker forskarna skicka ut mätutrustning som gör alla mätningar själv och skickar hem informationen via mobiltelenätet; 3G och GSM. Och de vet var mätningarna görs för bojerna är utrustade med GPS, samma teknik som finns för bilen och med hjälp av satelliter hjälper oss att köra rätt.  – Vår metod är mycket billigare samtidigt som kvaliteten på informationen blir högre, säger Thiemo Voigt.

Det finns flera skäl till varför ingen har gjort detta tidigare. Bland annat har forskarna först nu kommit på hur de ska skydda mätutrustningen mot den påväxt av till exempel alger som alltid är ett problem i havsmiljö.På SICS har forskarna dessutom lyckats utveckla programvara som gör att det går att kommunicera med de extremt små, minnessvaga datorer som krävs för att sådana system inte ska bli för dyra och energislösande. Så snart blir vädret något att ringa hem om.– Vi börjar så snart som möjligt men har en del utvecklingsarbete att klara av innan vi kan göra de första mätningarna, säger Thiemo Voight.

klar

Artikellänk är kopierad

Erika Ingvald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro