ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Även Amnesty kritiserar Sverige för avvisning

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Efter Europarådets hårda granskning nyligen av dessa fångtransporter och flera europeiska länders roll kommer nu Amnesty med en rapport om samma sak. I likhet med Europarådet kritiserar mr-organisationen Sverige, Bosnien, Turkiet, Tyskland, Italien, Makedonien och Storbritannien för fångsamarbetet med USA.

Amnesty konstaterar att alla sju länderna har "åsidosatt sin plikt att respektera och värna mänskliga rättigheter" och kräver omedelbara åtgärder för att för gott stoppa all europeisk inblandning i USA:s dolda fångtransporter. "USA:s brottspartner" "Den obekväma sanningen är att utan Europas hjälp skulle vissa män inte lida av tortyrskador nu i fängelseceller i olika delar av världen", skriver Amnesty efter att ha påpekat att Europa gärna framställer sig själv som en förkämpe för mänskliga rättigheter.

"Kort sagt har Europa blivit USA:s brottspartner".

Amnestys kritik, liksom övriga instansers, mot Sverige gäller behandlingen av de båda asylsökande egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery. De greps i Sverige 2001 och flögs bundna i ett CIA-plan ut från Bromma flygplats till Egypten bara några timmar efter det att deras asylansökningar avslagits. Därmed berövade Sverige egyptierna deras rätt till en hel och rättvis asylprocess, skriver organisationen. Maning till ersättning "Sverige deltog i den olagliga transporten av Ahmed Agiza och Mohammad Alzery och de människorättskränkningar de utsattes för av utländska agenter i Sverige, på planet och i Egypten", summerar Amnesty. Organisationen uppmanar Sverige att grundligt utreda vad som hände, klarlägga eventuellt brottsansvar och se till att Agiza och Alzery får ersättning för vad de utsatts för.

I måndags kväll aviserade också EU-parlamentets tillfälliga utskott för granskning av CIA-flygningarna i Europa kritik mot Sverige för avvisningen. Utskottets rapport är främst en meningsyttring från EU-parlamentet, och i juli får alla 732 ledamöter tillfälle att rösta om den före sommaruppehållet.

Svenska regeringens hantering av de båda egyptierna har tidigare kritiserats även av bland andra FN:s tortyrkommitté, svenska riksdagens konstitutionsutskott och JO Mats Melin.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro