ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Även barnen drabbas

Katarina Matsson · 15 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
När Malin Eriksson fick beskedet att cancern spritt sig till skelettet berättade hon det för barnen Kevin och Patricia. 

När Malin Eriksson fick beskedet att cancern spritt sig till skelettet berättade hon det för barnen Kevin och Patricia.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Plötsligt är mamma och pappa ledsna och oroliga. Det främmande ordet cancer har brutit igenom tryggheten och satt vardagen ur spel. När mamma blir sjuk drabbas även barnen. – Var öppen och förklara för barnen, säger Metros Rosa bandet-bloggare, tvåbarnsmamman Malin Eriksson. Första gången hon fick diagnosen bröstcancer var för sex år sedan. Då var dottern Patricia sex år och sonen Kevin bara två.– Då var de så små, så vi sa inte så mycket mer än att jag var dålig och låg på sjukhuset för att bli bra. Men vi pratade med lärarna för att se om Patricia betedde sig annorlunda, säger Malin. För nästan två år sedan fick hon veta att cancern spritt sig till skelettet, och nu går hon återigen på behandling. – När jag fick beskedet var vi så ledsna att vi var tvungna att berätta för barnen på en gång. Vi har varit väldigt öppna med sjukdomen och låtit barnen följa med när jag har fått cellgiftsbehandling, så att de vet vart mamma åker för att bli frisk, säger hon. Att berätta om sjukdomen på en nivå som barnen förstår är viktigt, enligt Yvonne Brandberg, professor och psykolog vid Radiumhemmet i Solna.– Dels märker barnen att föräldrarna blir oroliga och ledsna, dels kan föräldrarna kanske inte ställa upp praktiskt som de brukar, säger hon.När en förälder blir sjuk kan barn reagera väldigt olika. Malins son Kevin har blivit väldigt kramig och frågar mycket, men små barn kan också reagera med att bli stökiga när föräldrarna inte finns där som vanligt, enligt Yvonne Brandberg. Särskilt jobbigt kan det vara för tonåringar som behöver en stark part att frigöra sig från.– En tonåring har så mycket med sig själv att man kanske inte vill lyssna på att mamma har det jobbigt, säger Yvonne Brandberg. Något stöd från sjukvården tycker Malin inte att hon har fått. – När man gick ifrån sjukhuset var man helt ensam. Men jag har en egen familj där vi pratar väldigt mycket. Både min mamma och min syster har sagt till Patricia att hon kan komma till dem om hon behöver prata, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro