ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Även Proventus satsar på vindkraft

TT · 30 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Alltfler satsar på vindkraft. Så även Proventus som lierar sig med elproducenten O 2-gruppen. Tillsammans vill de skapa en ledande grön kraftproducent som ska investera flera miljarder i vindkraft de närmaste åren.Det snurrar allt snabbare i vindkraftsbranschen. Häromdagen meddelade företaget Stena renewable energy att det satsar sex miljarder kronor på landbaserad vindkraft i ett samarbete med Skogssällskapet. Jätten Vattenfall berättade nyligen att dess vindkraftsproduktion ska öka från nuvarande 0,7 till 8 terawattimmar år 2016.SamarbetarOch nu ska även finansmannen Robert Weils bolag Proventus satsa på vindsnurror. Proventus och O 2-gruppen startar det samägda bolaget O 2 Produktion. Ambitionen är att bli en ledande kraftproducent inom förnyelsebar energi.O 2 Produktion tänker investera 2- 3 miljarder kronor i vindkraft under den kommande femårsperioden.– En långsiktig satsning på förnyelsebar energi är en god investering för oss och har dessutom goda samhällseffekter, säger Daniel Sachs, vd för Proventus. -Vi går in som en aktiv partner. Det här projektet har en industriell ambition och vi är glada för samarbetet med 0 2 därför att de både har ett gediget vindkraftskunnande och genom Vindkompaniet, som de äger, har ett stort antal intressanta projekt, säger han. Vill ha merVindkraft ligger rätt i tiden. Nästan åtta av tio svenskar vill att Sverige ska satsa mer på vindkraft, enligt en undersökning från Som-institutet vid Göteborgs universitet.

Dessutom finns det en stor potential. Trots mycket goda förutsättningar är Sverige ett relativt litet vindkraftsland. Vindkraftverken i Sverige producerar strax under 1 terawattimme (TWh) per år, vilket motsvarar en knapp procent av den totala elproduktionen. Det kan jämföras med Tyskland där produktionen uppgår till 35 TWh.

Riksdagen har satt upp ett mål om 15 TWh vindkraft till 2015. Under perioden fram till 2010 räknar branschföreningen Svensk vindkraft med att 429 nya vindkraftverk kommer att byggas i landet.– Vi borde kunna producera minst lika mycket som Tyskland. Men man kanske inte ska ha mer än 20- 30 procent vindkraft i ett nationellt system, säger Johan Ihrfelt, vd för O 2-gruppen. O 2-gruppen köpte för två år sedan Vindkompaniet, som är Sveriges största aktör på vindkraftsmarknaden. Vindkompaniet har uppfört cirka 200 vindkraftverk av de totalt 780 som finns i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro