ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Avicii – från ratad hemma-DJ till toppen av världen

Filip Joelsson · 21 Apr 2018
Uppdaterad 22 Apr 2018
Avicii som huvudakt vid en festival i Skottland 2015.

Avicii som huvudakt vid en festival i Skottland 2015. Foto: Getty Images


Tim "Avicii" Bergling gick på en handfull år från att bli ratad på internetforum där han försökte sprida sin musik, till att nå den absoluta toppen. Under fredagen meddelade anhöriga att han gått bort, endast 28 år gammal.

klar

Artikellänk är kopierad

I februari 2007 satt en då 17-årig Tim Bergling på sitt pojkrum på Östermalm i Stockholm och försökte sprida sin musik. På musikforumet ”Studio” skapade han en tråd med titeln ”Några låtar”, där han sökte respons på sina senaste alster.

”Hej alla, jag hoppas detta är rätt forum att posta i men jag har lite låtar som jag gärna skulle vilja veta vad andra tycker om. Om ni lyssnar kan ni väl skriva lite om vilken ni gillade bäst och vilka ni inte gillade alls”, skriver han under avataren ”Timberman”, och länkar till sin Myspace-sida.

Några veckor senare postar han själv i samma tråd: ”Ingen?, som reaktion på den bristande responsen i forumet. Ingen hade lyssnat.

Sex år senare blev hans låt ”Wake me up” den, för tiden, mest spelade låten på Spotify någonsin med över 200 miljoner spelningar. Däremellan hade han tagit världen med storm med genombrottslåten ”Levels” (2011), och släppt det omåttligt populära debutalbumet ”True” (2013).

Men framgången kom med ett pris. Redan 2013 tvingades Avicii bland annat ställa in spelningar under en turné i Australien på grund av bukspottskörtelinflammation.

I Levan Tsikurishvilis dokumentär ”Avicii – True stories” från 2017 berättar en härjad Avicii bland annat om både psykiska och fysiska problem till följd av turnerande och festande.

– Det musikaliska gick så bra, och efter det gick allt så fort. I början vågade jag inte dricka, eftersom jag inte ville göra fel. Sen insåg jag hur stel jag var när jag inte drack. Så då hittade jag det magiska botemedlet: Att ta några glas innan jag går på. Men det hjälpte mig delvis att göra alla shower utan att bli helt slutkörd, berättade Tim ”Avicii” Bergling i dokumentären.

När Avicii 2016 beslutasw sig för att sluta turnera av hälsoskäl hade han gjort 813 spelningar på nio år, och samarbetat med bland andra Madonna, Coldplay och Lenny Kravitz.

”Jag kommer aldrig att släppa musiken – jag kommer att fortsätta tala med mina fans genom den, men jag har bestämt mig för att 2016 års turné och show blir min sista”, skrev han  i ett avskedsinlägg på Facebook, och fortsatte:

”En del av mig kan aldrig säga aldrig, jag kan komma tillbaka.”

Musiken släppte han dock aldrig, utan fortsatte in i det sista. 2017 släpptes EP:n ”Avīci (01)” med världshitsen ”Lonely Together” och ”Without You”, som i dagsläget streamats över en halv miljard gånger på Spotify.

LÄS MER
Avicii i unik intervju med Metro

Fredagen den 20 april 2018 meddelades att Tim Bergling gått bort, 28 år gammal.

Vid 16-tiden på lördagen kommer en offentlig minnesstund att hållas för honom på Sergels torg i Stockholm.

pil
Hits och utmärkelser

Några av Aviciis mest kända låtar är Wake me up, Hey Brother, Levels, Waiting for love, Lonely Together (feat. Rita Ora) och Without You (feat. Sandro Cavazza).

Avicii har vunnit en rad priser:

2012 vann han en grammis för låten Levels, i kategorin ”Årets låt”.

2013 vann han musikexportpriset.

2014 vann han ytterligare en grammis som ”Årets artist”, platinagitarren, ”Grand Price” på Denniz Pop Awards och P3 Guld i ”Årets dans”.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro