ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avicii i unik intervju med Metro

Johan Kellman Larsson · 24 Nov 2014
Uppdaterad 11 Maj 2015
I sommar återvänder Tim ”Avicii” Bergling till Sverige och festivalen Summerburst.

I sommar återvänder Tim ”Avicii” Bergling till Sverige och festivalen Summerburst. Foto: Sean Eriksson


klar

Artikellänk är kopierad

En av världens största musikartister är svensk. Tim ”Avicii” Bergling har med monsterhits som ”Levels” och ”Wake me up” skrivit in sig i historieböckerna. I sommar återvänder han till Sverige och festivalen Summerburst med Aviciifest. Metros Johan Kellman Larsson fick en intervju med housestjärnan.

För fem år sedan var han bara någon snubbe som hette Tim. En pank tjugoåring med bakvänd baseballkeps som gillade att experimentera med ny musik på sin laptop hemma i Stockholm. Hans föräldrar fick hjälpa honom med pengar till mat och hyra.

Sedan genombrottet med ”Levels” 2011 har han gjort sig mer känd som ”Avicii” – guden i vår tids hårt pulserande untz untz untz-universum. Fixstjärnan från Östermalm har vunnit två grammisar, stått på scen med Madonna, samarbetat med Coldplay, blivit den mest spelade artisten på Spotify någonsin och gigat för miljoner människor runt om i världen. Efter ett år med inställda konserter tar Avicii nya tag på hemmaplan nästa sommar då han blir huvudnummer på Summerburst i Stockholm och Göteborg.

Hur mår du i dag?

– Jag mår mycket bättre.Jag är väldigt glad att jag tog den här pausen som var välbehövlig. Drygt tre års turnerande sliter på kropp och själ.

Vad har framgångarna de senaste åren inneburit för dig på ett personligt plan?

– Det största jag kan se tillbaka på personligen är alla otroligt talangfulla artister som jag fått möjlighet att jobba med och det har varit en fantastisk resa de här senaste åren, det hela känns fortfarande overkligt.

Du blir dragplåster för Summerburst i sommar – betyder det något särskilt för dig att spela på hemmaplan? 

– Känslan av att spela på hemmaplan är helt oslagbar. Det var ju här allting började för mig.

Jag inbillar mig att det, likt Zlatans bolltalang, krävs en särskild begåvning för att kunna känna exakt vilka tempohöjningar och taktbyten som behövs för att få publiken i extas?

– Det finns två delar av det. Dels finns det ett tänk och planering innan showen. Sedan finns det också själva showmomentet när det gäller att läsa av publiken och kunna vika av åt något annat håll ifall något inte går som man tänkt sig.

På albumet ”True” lyckas du sudda ut gränserna mellan olika genrer. Har det där varit viktigt för dig, att utmana normen för vad housemusik kan vara?

– Ja, det har det varit, både personligt och även i allmänhet. Först och främst är det något jag gör för att utveckla mig själv som producent och låtskrivare.

Har det med tiden även blivit viktigare för dig att sticka ut, med tanke på den enorma housevåg som svept in över musiklandskapet sedan du slog igenom?

– Det är en del av varför det är viktigt men personligen har min största drivkraft varit att jag vill sticka ut från de saker som jag gjort tidigare så att jag hela tiden känner att jag förnyar mig själv.

Nya låten ”The Days” är en ganska rak popdänga, vad kan du berätta om kommande albumet ”Stories”, kommer det att gå i samma stil?

– Det är svårt att sätta ”Stories” i en stil eftersom det är så många olika genrer alltifrån alternativa rockgrejer till reggae. 

På grund av dina framgångar är du extremt påpassad hela tiden, hur hanterar du det trycket – kan du få prestationsångest?

– Ja, det klart att jag kan få prestationsångest ibland, men den mesta delen av tiden är man så fokuserad på någonting så att man knappt tänker på det

Vad har varit höjdpunkten i din karriär så här långt?

– Det är svårt att säga en speciell höjdpunkt på de senaste åren men helt ärligt var bland det största när jag spelade på Tele2 arena (i vintras, reds anmärkning).

Vad lyssnar du själv på för musik just nu?

– Senaste tiden har jag bland annat lyssnat mycket på Hozier.

Utifrån sett har du allt en 25-åring kan önska sig. Finns det även baksidor med kändisskapet och framgångarna?

– Ja, det klart det finns baksidor men jag känner mig så otroligt lyckligt lottad över att kunna jobba med min hobby så jag känner att jag inte har något att klaga på.

LÄS MER: Taylor Swift: Är Avicii min bror?

LÄS MER: Avicii är världens tredje bäst betalda

LÄS MER: Avicii: Det är svårt att ha flickvän

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro