ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avloppsvattnet ska avslöja terrorister

Aron Andersson · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

Nu vill polisen stoppa terrorister i avloppen. Sensorer ska avslöja förbjudna ämnen som används i bombtillverkning. – I de flesta länder finns det inget hinder för att hitta olagliga kemikalier, säger forskningschefen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: All Over Press/TT

I vattnet som spolas ut i avlopp kan det finnas spår av de kemikalier som används vill bombtillverkning. Nya sensorer som utvecklas med stöd från EU ska upptäcka dessa. – Det finns ett antal standardkemikalier som man kan använda för att göra bomber av, säger Henric Östmark, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Metro. – Om vi tar Breivik som exempel så använde han ammoniumnitrat som en del av sina bomber. Han beskriver i sitt manifest att det var dammigt och kladdigt överallt. Då måste man tvätta av sig och då blir det rester. De resterna försöker vi detektera.

Enligt Henric Östman går det lika bra att använda sensorerna för att upptäcka andra ämnen, som kemikalier som används vid narkotikatillverkning. I projektet ingår även en juridisk studie för att klargöra precis vad som är lagligt och inte lagligt i bevakningen. – Från vad vi sett i de flesta länder finns det inget hinder för att hitta olagliga kemikalier. Vi registrerar inga människor utan konstaterar helt enkelt att på den här platsen finns det kemikalier som inte borde finnas där.

Men måste inte en skyldig person eftersökas? – Idén är helt enkelt att hitta en bombfabrik och att göra det så tidigt som möjligt. Sedan får polisen ansöka om nödvändiga tillstånd i de aktuella fallen, som för vilken polisutredning som helst.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro